skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto.
Krok 2:
Dodaj drożdże do miski, dodaj miód. Podgrzej wodę do 40-42 stopni. Nie więcej, aby drożdże nie umarły.
Krok 3:
Wlej 1/3 szklanki ciepłej wody do miski z drożdżami, wymieszaj. Ciasto natychmiast zacznie bulgotać.
Krok 4:
Przesiej mąkę do miski miksera, dodaj sól. Zacznij mieszać dyszą do ciasta z małą prędkością.
Krok 5:
Wlej oliwę z oliwek, nie przestając mieszać.
Krok 6:
Wlać ciasto.
Krok 7:
Wlej pozostałą ciepłą wodę cienkim strumieniem.
Krok 8:
Ugniataj, aż ciasto będzie gładkie i pozostanie w tyle za ścianami. Zajmie to około 5 minut.
Krok 9:
Posyp stół mąką, połóż na wpół ugotowane ciasto i ugniataj rękami przez około 5 minut, aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne.
Krok 10:
Dużą miskę posyp mąką, ułóż kulkę ciasta, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut. W tym czasie można już włączyć piekarnik o 250 stopni, aby odpowiednio się rozgrzał.
Krok 11:
Podziel ciasto na 2 lub 4 równe porcje (w zależności od pożądanej wielkości pizzy). Podzieliłam na pół, zrobiłam 2 grube pizze o średnicy 24 cm. każdy kawałek zagnieść jeszcze przez kilka minut, nadając mu kształt kuli. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 15 minut do korekty.
Krok 12:
Ciasto lekko posyp mąką, spłaszcz kulkę i rozwałkuj wałkiem do żądanej grubości. Następnie przenieś na kamień do pizzy lub specjalną blachę do pieczenia z otworami (możesz również na zwykłej blasze do pieczenia), rozciągnij ręce do pożądanego rozmiaru i uformuj niskie boki. Posmaruj powierzchnię podstawy odrobiną oliwy z oliwek.
Krok 13:
Rozłóż nadzienie na podstawie pizzy. Wziąłem sos pomidorowy, salami,cebulę, mieszankę suchych ziół i sera. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 15 minut, aż ciasto się upiecze, a boki będą złociste.
Krok 14:
Wyjmij pizzę z piekarnika i pokrój na gorąco w trójkąty. Podawaj natychmiast.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g