skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Podgrzej wodę nieco cieplejszą niż temperatura ciała, wlej ją do miski do ugniatania.
Krok 2:

Dodaj cukier, sól i drożdże do wody.
Krok 3:

Dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 4:

Stopniowo przesiewając mąkę do wody, zacznij ugniatać.
Krok 5:

Dodaj i ugniataj.
Krok 6:

Dodaj masło do miękkiego, lepkiego ciasta i kontynuuj ugniatanie rękami.
Krok 7:

Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
Krok 8:

Włóż do miski, przykryj ręcznikiem i odstaw na pół godziny (lub do 2-krotnego wzrostu, zależy to od świeżości drożdży).
Krok 9:

Okazało się, że tak duża bułka.
Krok 10:

Zmiażdż ciasto, lekko ugniataj - i możesz uformować pizzę. Do puszystej pizzy nie potrzebujesz bardzo cienkiego wałka i bardzo potrzebujesz wstępnego proofingu-pierwszy raz bez nadzienia, a drugi raz już z nadzieniem.
miłego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g



