skład / składniki
metoda gotowania
każdy wie, jak zrobić omlet, ale co, jeśli spróbujesz go upiec w piekarniku? Tak, jest to możliwe i okazuje się bardzo smaczne! Sprawdzimy?
1. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 170 Stopni Celsjusza, a w tym czasie przygotowujemy omlet do pieczenia.
2. Rozbijamy jaja kurze w dużym pojemniku, wlewamy sól, a następnie mielony czarny pieprz, który lepiej jest wziąć świeże mielenie. Ziarna pieprzu można zmielić za pomocą młynka do kawy lub po prostu zmiażdżyć tłuczkiem w moździerzu. Wszystko dobrze ubijamy zwykłą trzepaczką.
3. Podgrzej mleko do 40 stopni Celsjusza. Wygodniej i szybciej to zrobić w kuchence mikrofalowej. Następnie wlej mleko do miski z jajkami i jeszcze raz dobrze ubij.
4. Przesiej mąkę przez mały sitko bezpośrednio do pojemnika z jajkami, ponownie ubij wszystko.
5. Bierzemy formę do pieczenia, smarujemy ją małym kawałkiem masła.
6. Pokrój kiełbasę na kawałki. Nie ma różnicy , jak je wyciąć-możesz w kółko, możesz w kostkę. Rozmiar również nie ma znaczenia. Rozłóż kawałki kiełbasy w formie.
7. Drobno posiekaj zieloną cebulę wstępnie umytą i wysuszoną ręcznikami papierowymi. Dodaj go do formy do kiełbasy.
8. Zalej cebulę i kiełbasę jajkami ubitymi z mlekiem. Włóż formę z przyszłym omletem do piekarnika na 20 minut (do miękkości).
9. Czas minął-wyjmij formę z piekarnika, odstaw na 5 minut, lekko ostudź. Jest to konieczne, aby omlet zachował blask podczas krojenia. Po pokrojeniu na porcje i podaniu do stołu.
pyszne i piękne śniadania!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Mięso suszone - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa osobna - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g