omlet z kiełbasą w piekarniku

proste i pyszne śniadanie dla ukochanej rodziny! Omlet z kiełbasą w piekarniku to zarówno proste, jak i bardzo smaczne danie. Szczególnie spodoba się dzieciom, bo kto nie lubi jajecznicy z kiełbasą?! A jeśli weźmiesz kiełbasę domowej roboty, śniadanie będzie również przydatne. Możesz również użyć jaj domowych lub hodowlanych. Świeże warzywa doskonale uzupełniają smak ulubionego dania. Omlet okazuje się bujny, przestronny i cieszy oko swoim wyglądem.
Amaliya-mamaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 45 % 14 g
węglowodany 19 % 6 g
201 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

każdy wie, jak zrobić omlet, ale co, jeśli spróbujesz go upiec w piekarniku? Tak, jest to możliwe i okazuje się bardzo smaczne! Sprawdzimy?

1. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 170 Stopni Celsjusza, a w tym czasie przygotowujemy omlet do pieczenia.

2. Rozbijamy jaja kurze w dużym pojemniku, wlewamy sól, a następnie mielony czarny pieprz, który lepiej jest wziąć świeże mielenie. Ziarna pieprzu można zmielić za pomocą młynka do kawy lub po prostu zmiażdżyć tłuczkiem w moździerzu. Wszystko dobrze ubijamy zwykłą trzepaczką.

3. Podgrzej mleko do 40 stopni Celsjusza. Wygodniej i szybciej to zrobić w kuchence mikrofalowej. Następnie wlej mleko do miski z jajkami i jeszcze raz dobrze ubij.

4. Przesiej mąkę przez mały sitko bezpośrednio do pojemnika z jajkami, ponownie ubij wszystko.

5. Bierzemy formę do pieczenia, smarujemy ją małym kawałkiem masła.

6. Pokrój kiełbasę na kawałki. Nie ma różnicy , jak je wyciąć-możesz w kółko, możesz w kostkę. Rozmiar również nie ma znaczenia. Rozłóż kawałki kiełbasy w formie.

7. Drobno posiekaj zieloną cebulę wstępnie umytą i wysuszoną ręcznikami papierowymi. Dodaj go do formy do kiełbasy.

8. Zalej cebulę i kiełbasę jajkami ubitymi z mlekiem. Włóż formę z przyszłym omletem do piekarnika na 20 minut (do miękkości).

9. Czas minął-wyjmij formę z piekarnika, odstaw na 5 minut, lekko ostudź. Jest to konieczne, aby omlet zachował blask podczas krojenia. Po pokrojeniu na porcje i podaniu do stołu.

pyszne i piękne śniadania!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Mięso suszone - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa osobna - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy