zgniłe ciasto kikutowe z dżemem

porowaty, miękki, bardzo smaczny i na zewnątrz piękny! Ciasto zgniłe kikut z dżemem jest znane wielu od dzieciństwa. Ktoś zaczyna go piec w młodym wieku. Proste i nieskomplikowane wypieki niezmiennie cieszą zarówno dorosłych, jak i dzieci. Struktura jest delikatna, dobrze wchłania każdy krem.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 1-7 października

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 85 % 51 g
253 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto zgniłego kikuta? Weź zestaw produktów według listy. Możesz wziąć dowolny dżem, nawet płynny, z dowolnych jagód lub owoców (może nawet warzyw). Upewnij się, że nie ma w nim Kości. Mam śliwkę. Tylko tutaj, jeśli weźmiesz Czarne morodki lub jagody, ciasto zmieni kolor na nieestetyczny szaro-zielonkawy kolor, miej to na uwadze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce wymieszaj jajko z cukrem i dobrze ubij widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir do jajka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sodę (możesz ją dodatkowo zgasić kwasem, chociaż jest wygaszana kefirem).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej przygotowany dżem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Porcjami dodaj mąkę i zagniataj gładkie ciasto. Odstaw na chwilę-15 minut. Mąka może zająć ci mniej lub więcej, zależy to od jej właściwości. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż ciasto na naoliwionym papierze lub na natłuszczonym naczyniu do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w zależności od wielkości formy. Użyłem połowy elementów i formy o szerokości 20 cm, weź pod uwagę cechy swojego piekarnika - zajmie ci to więcej lub mniej czasu niż ja.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostrożnie odwróć ciasto i zdejmij papier do pieczenia, ostudź ciasto. Nie będzie można ciąć nici - mam duże kawałki śliwki w dżemie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój ciasto na pół-w razie potrzeby. Jeśli nie chcesz używać Creme pie jest całkiem gotowy do podania i tak dalej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj ciasta śmietaną-dowolnie wymieszaj śmietanę z cukrem i dobrze ubij. Podawaj ciasto z zgniłym kikutem do herbaty.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy