skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto zgniłego kikuta? Weź zestaw produktów według listy. Możesz wziąć dowolny dżem, nawet płynny, z dowolnych jagód lub owoców (może nawet warzyw). Upewnij się, że nie ma w nim Kości. Mam śliwkę. Tylko tutaj, jeśli weźmiesz Czarne morodki lub jagody, ciasto zmieni kolor na nieestetyczny szaro-zielonkawy kolor, miej to na uwadze.
Krok 2:
W osobnej misce wymieszaj jajko z cukrem i dobrze ubij widelcem.
Krok 3:
Wlej kefir do jajka.
Krok 4:
Dodaj sodę (możesz ją dodatkowo zgasić kwasem, chociaż jest wygaszana kefirem).
Krok 5:
Następnie wlej przygotowany dżem.
Krok 6:
Porcjami dodaj mąkę i zagniataj gładkie ciasto. Odstaw na chwilę-15 minut. Mąka może zająć ci mniej lub więcej, zależy to od jej właściwości. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 7:
Rozłóż ciasto na naoliwionym papierze lub na natłuszczonym naczyniu do pieczenia.
Krok 8:
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w zależności od wielkości formy. Użyłem połowy elementów i formy o szerokości 20 cm, weź pod uwagę cechy swojego piekarnika - zajmie ci to więcej lub mniej czasu niż ja.
Krok 9:
Ostrożnie odwróć ciasto i zdejmij papier do pieczenia, ostudź ciasto. Nie będzie można ciąć nici - mam duże kawałki śliwki w dżemie.
Krok 10:
Pokrój ciasto na pół-w razie potrzeby. Jeśli nie chcesz używać Creme pie jest całkiem gotowy do podania i tak dalej.
Krok 11:
Posmaruj ciasta śmietaną-dowolnie wymieszaj śmietanę z cukrem i dobrze ubij. Podawaj ciasto z zgniłym kikutem do herbaty.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g