marmurowe ciasteczka czekoladowe

idealne domowe wypieki na każdą okazję! Marmurowe ciasteczka czekoladowe przygotowane według tego dość prostego przepisu są bardzo apetyczne i przyjemne w smaku. Ze względu na wstępne zwijanie półfabrykatów w cukrze pudrze uzyskuje się niezwykły efekt w postaci marmurowych plam i pęknięć. Dlatego pieczenie ma niezwykły, ale jednocześnie atrakcyjny, a nawet świąteczny wygląd. Marmurowe ciasteczka będą idealnie wyglądać na stole noworocznym lub przyjęciu dla dzieci.
ChoinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 14 % 11 g
węglowodany 79 % 63 g
357 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Rozbij jaja kurze w misce lub misce miksera stojącego. Dodaj wymaganą ilość cukru i ubij mikserem na średnich obrotach, aż będzie biały.

2. Rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Następnie ostudź go trochę i wlej do mieszanki jajecznej. Ponownie ubij wszystko, aż będzie gładkie.

3. Oddzielnie przesiać wymaganą ilość mąki do innego pojemnika, rozbijając wszystkie grudki. Dodaj proszek do pieczenia do mąki, aby uzyskać puszystość i lekkość ciasta. Umieść kakao w proszku, aby uzyskać czekoladowy smak i ciemnobrązowy kolor przyszłych ciasteczek. Dokładnie wymieszaj suche składniki.

4. Delikatnie w małych porcjach wprowadzaj suche produkty do mieszanki jajecznej i mieszaj. Następnie za pomocą miksera ponownie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie, równomiernie rozprowadzając wszystkie składniki.

5. Dodaj skórkę pomarańczową do ciasta, aby uzyskać pikantny smak i ponownie wymieszaj ciasto mikserem na średniej mocy.

6. Przykryj ciasto folią spożywczą, aby nie wyschło. I wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby ostygło i trochę stwardniało.

7. Przed wyjęciem ciasta z lodówki włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

8. Za pomocą łyżki stołowej uszczypnij kawałek schłodzonego ciasta i uformuj z niego kulkę rękami. W ten sposób zwiń kulki z całej pozostałej objętości.

9. Wlej cukier puder do głębokiego talerza lub miski. Jeden po drugim rozwałkuj kulki ciasta w proszku.

10. Połóż pergamin na blasze do pieczenia i połóż na nim uformowane ciasteczka, lekko oddalając się od siebie.

11. Umieść blachę do pieczenia z ciasteczkami w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut lub do momentu, aż blaty zaczną pękać.

gotowe marmurowe ciasteczka czekoladowe pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie trochę stwardnieje. Podawać z herbatą, gorącą czekoladą lub mlekiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy