skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jaja kurze w misce lub misce miksera stojącego. Dodaj wymaganą ilość cukru i ubij mikserem na średnich obrotach, aż będzie biały.
2. Rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Następnie ostudź go trochę i wlej do mieszanki jajecznej. Ponownie ubij wszystko, aż będzie gładkie.
3. Oddzielnie przesiać wymaganą ilość mąki do innego pojemnika, rozbijając wszystkie grudki. Dodaj proszek do pieczenia do mąki, aby uzyskać puszystość i lekkość ciasta. Umieść kakao w proszku, aby uzyskać czekoladowy smak i ciemnobrązowy kolor przyszłych ciasteczek. Dokładnie wymieszaj suche składniki.
4. Delikatnie w małych porcjach wprowadzaj suche produkty do mieszanki jajecznej i mieszaj. Następnie za pomocą miksera ponownie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie, równomiernie rozprowadzając wszystkie składniki.
5. Dodaj skórkę pomarańczową do ciasta, aby uzyskać pikantny smak i ponownie wymieszaj ciasto mikserem na średniej mocy.
6. Przykryj ciasto folią spożywczą, aby nie wyschło. I wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby ostygło i trochę stwardniało.
7. Przed wyjęciem ciasta z lodówki włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
8. Za pomocą łyżki stołowej uszczypnij kawałek schłodzonego ciasta i uformuj z niego kulkę rękami. W ten sposób zwiń kulki z całej pozostałej objętości.
9. Wlej cukier puder do głębokiego talerza lub miski. Jeden po drugim rozwałkuj kulki ciasta w proszku.
10. Połóż pergamin na blasze do pieczenia i połóż na nim uformowane ciasteczka, lekko oddalając się od siebie.
11. Umieść blachę do pieczenia z ciasteczkami w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut lub do momentu, aż blaty zaczną pękać.
gotowe marmurowe ciasteczka czekoladowe pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie trochę stwardnieje. Podawać z herbatą, gorącą czekoladą lub mlekiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g