Burek po turecku z mięsem

obfite danie dla całej rodziny! Chrupiąca skórka z przepysznym nadzieniem! Burek — burek, boereg, byrek, piroq) zamknięte ciasto, które jest popularne w krajach należących do Imperium Osmańskiego, w szczególności w Turcji. W ojczyźnie tego dania przygotowuje się go z ciasta francuskiego filo z różnymi nadzieniami: twarogiem lub serem z ziołami, serem i warzywami, posiekanym mięsem.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 43 % 20 g
węglowodany 35 % 16 g
284 kcal
IG: 7 / 93 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i posiekaj cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj do mięsa mielonego, soli, pieprzu. Dobrze wymieszaj

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj ciasto na wydłużony prostokąt, tak cienko, jak to możliwe. Im dłużej, tym więcej zwojów będzie miał Burek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż nadzienie na cieście.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostrożnie zawiń ciasto w rolkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj formę olejem roślinnym. Rozłóż rolkę w formie spiralnej. Na wierzch posmaruj Burek ubitym jajkiem. Piec w temperaturze 220 stopni przez 1 godzinę (1 godzina 30 minut) do miękkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp gotowy Burek wodą i przykryj ręcznikiem przez 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

ciasto filo lub Filo to rodzaj przaśnego, cienkiego (jak papier lub nieco grubszego) ciasta ciągnionego, które jest sprzedawane w warstwach po 10 warstw. Jest szeroko stosowany w kuchni śródziemnomorskiej. W przypadku Burek nadzienie owija się w warstwy filo rolką i układa spiralnie w kształcie ślimaka, a następnie piecze.
w innych wersjach kilka takich rolek układa się na blasze do pieczenia obok siebie, bez zwijania w spiralę, to znaczy uzyskuje się prostokątne ciasto. Ponadto bureki nie można zwijać w rolkę, ale zrobić warstwy-warstwę cienkiego ciasta, na nim nadzienie, a następnie ponownie warstwę ciasta i nadzienie, powtórz kilka razy.
Burek jest smarowany ubitym jajkiem lub olejem roślinnym przed pieczeniem. Ciasto filo zastępuje się przaśnym ciastem francuskim. Wybierz opcje gotowania Burek według własnego gustu.

Opcja 1.
ciasto francuskie bez drożdży 0,5 kg cienko rozwałkować na wydłużony prostokąt (lub wziąć talerze ciasta filo). Połóż na nim nadzienie, mieszając zmielony twaróg 100 g, ser 250 g, twardy ser 100 g, jajko 1 szt. i szczypta soli. Zwinąć długą cienką rolkę (lub podzielić na kilka rolek), nasmarować blachę do pieczenia i ułożyć rolki w spiralę. Posmaruj wierzch jajkiem lub olejem roślinnym, możesz posypać sezamem. Piec do miękkości w temperaturze 220 stopni.
Opcja 2.
kup cienki chleb pita. Zrób nadzienie z mielonej wołowiny lub zmieszanej 0,5 kg, dużej cebuli, soli, pieprzu do smaku. Rozłóż nadzienie na kilku chlebach pita, zwiń każdy z nich, połóż na natłuszczonej blasze do pieczenia. Do nalewania wymieszaj jajka 2 szt., masło 70 g (stopione)i wodę 1 szklankę. Napełnij bułki tą mieszanką, pozostaw do impregnacji na 20 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Opcja 3. Zobacz zdjęcia krok po kroku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy