skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Obierz i posiekaj cebulę.
Krok 3:
Dodaj do mięsa mielonego, soli, pieprzu. Dobrze wymieszaj
Krok 4:
Rozwałkuj ciasto na wydłużony prostokąt, tak cienko, jak to możliwe. Im dłużej, tym więcej zwojów będzie miał Burek.
Krok 5:
Rozłóż nadzienie na cieście.
Krok 6:
Ostrożnie zawiń ciasto w rolkę.
Krok 7:
Nasmaruj formę olejem roślinnym. Rozłóż rolkę w formie spiralnej. Na wierzch posmaruj Burek ubitym jajkiem. Piec w temperaturze 220 stopni przez 1 godzinę (1 godzina 30 minut) do miękkości.
Krok 8:
Posyp gotowy Burek wodą i przykryj ręcznikiem przez 20 minut.
Krok 9:
Smacznego!
ciasto filo lub Filo to rodzaj przaśnego, cienkiego (jak papier lub nieco grubszego) ciasta ciągnionego, które jest sprzedawane w warstwach po 10 warstw. Jest szeroko stosowany w kuchni śródziemnomorskiej. W przypadku Burek nadzienie owija się w warstwy filo rolką i układa spiralnie w kształcie ślimaka, a następnie piecze.
w innych wersjach kilka takich rolek układa się na blasze do pieczenia obok siebie, bez zwijania w spiralę, to znaczy uzyskuje się prostokątne ciasto. Ponadto bureki nie można zwijać w rolkę, ale zrobić warstwy-warstwę cienkiego ciasta, na nim nadzienie, a następnie ponownie warstwę ciasta i nadzienie, powtórz kilka razy.
Burek jest smarowany ubitym jajkiem lub olejem roślinnym przed pieczeniem. Ciasto filo zastępuje się przaśnym ciastem francuskim. Wybierz opcje gotowania Burek według własnego gustu.
Opcja 1.
ciasto francuskie bez drożdży 0,5 kg cienko rozwałkować na wydłużony prostokąt (lub wziąć talerze ciasta filo). Połóż na nim nadzienie, mieszając zmielony twaróg 100 g, ser 250 g, twardy ser 100 g, jajko 1 szt. i szczypta soli. Zwinąć długą cienką rolkę (lub podzielić na kilka rolek), nasmarować blachę do pieczenia i ułożyć rolki w spiralę. Posmaruj wierzch jajkiem lub olejem roślinnym, możesz posypać sezamem. Piec do miękkości w temperaturze 220 stopni.
Opcja 2.
kup cienki chleb pita. Zrób nadzienie z mielonej wołowiny lub zmieszanej 0,5 kg, dużej cebuli, soli, pieprzu do smaku. Rozłóż nadzienie na kilku chlebach pita, zwiń każdy z nich, połóż na natłuszczonej blasze do pieczenia. Do nalewania wymieszaj jajka 2 szt., masło 70 g (stopione)i wodę 1 szklankę. Napełnij bułki tą mieszanką, pozostaw do impregnacji na 20 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Opcja 3. Zobacz zdjęcia krok po kroku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g