skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lasagne z serem? Przygotuj jedzenie. Zamiast mozzarelli i parmezanu można użyć dowolnego innego miękkiego i twardego sera, a ricottę zastąpić niekwaśnym twarogiem. Ale prawdziwa lasagne jest nadal przygotowywana z tymi serami. Szpinak, jeśli jest zamrożony, jak mój, najpierw trochę rozmrozić, nie możesz go całkowicie zmielić, więc łatwiej będzie go zmielić.
Krok 2:
Na początek przygotuj nadzienie serowe. Jak zrobić nadzienie? W misce kombajnu umieść ricottę, szpinak, 2 jajka i 70 g startego parmezanu. Jeśli twój szpinak jest świeży, umyj go i osusz, a następnie usuń zbyt grube łodygi.
Krok 3:
Wszystko dokładnie ubij. Do smaku dodaj sól, pieprz. Pamiętaj, że nadzienie zawiera słony ser, nie przesadzaj.
Krok 4:
Następnie przygotuj sos pomidorowy. Jak zrobić sos? Dla niego puree pomidory we własnym soku. Wlej je na patelnię, zagotuj, dodaj sól, pieprz, w razie potrzeby suche zioła i cukier.
Krok 5:
Gotuj sos przez kilka minut, a następnie wyłącz.
Krok 6:
Ugotuj arkusze lasagne w dużej ilości osolonej wody. Gotuj kilka na raz. Czas gotowania patrz na opakowaniu, każdy producent zaleca inny czas. Połóż gotowe arkusze na ręczniku, aby nadmiar płynu zniknął. Teraz sprzedają arkusze, które nie wymagają wstępnego gotowania, używaj ich natychmiast na sucho(przeczytaj instrukcje na opakowaniu, które masz). Połóż arkusze na dnie formy.
Krok 7:
Na wierzch z kilkoma łyżkami nadzienia serowego.
Krok 8:
Przykryj sosem pomidorowym i posyp parmezanem. Powtórz to jeszcze trzy razy. W rezultacie otrzymasz 4 warstwy ciasta.
Krok 9:
Rozłóż mozzarellę pokrojoną w cienkie plasterki na górnej warstwie nadzienia. Jeśli używasz innego miękkiego sera, zetrzyj go.
Krok 10:
Polej sosem pomidorowym i posyp resztą parmezanu. Piecz lasagne w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut, aż do złotego koloru.
Krok 11:
Gotową lasagne lekko ostudzić i pokroić na porcje. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
Wszystkie cechy różnych rodzajów serów śmietankowych i jak prawidłowo zastąpić taki ser w przepisie, aby nie zepsuć potrawy, przeczytaj w tym artykule.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g