ciasto mięsne w powolnej kuchence

bardzo soczyste i pyszne ciasto mięsne podbije serca nie tylko mężczyzn. Moi mężczyźni zaczęli na zmianę zaglądać do kuchni na etapie pieczenia mięsa mielonego. Biedne dzieci, z trudem czekały na czas, kiedy można było rozpocząć posiłek. Użyłam sprawdzonego przepisu, a ciasto się udało. Ciasto jest miękkie, puszyste, a nadzienie jest niezwykle soczyste i smaczne. Rodzina i goście zebrani przy stole docenili ciasto. Jak miło słyszeć, kiedy proszą o włożenie kolejnego kawałka :) A mama była zaskoczona, że tak bujne i soczyste ciasto zostało upieczone w powolnej kuchence.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 11 g
tłuszcze 25 % 12 g
węglowodany 52 % 25 g
251 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto. Możesz użyć kwaśnego mleka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko. Dodaj do niego cukier i drożdże, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do dużej miski. Zrób zagłębienie w mące i wlej mleko. Dodaj trochę mąki do mieszanki mleczno-drożdżowej i pozostaw na dziesięć minut do wyrośnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy drożdże się spienią, dodaj jajko, olej i sól. Zagnieść ciasto. Wtedy wszystko będzie zależeć od mąki. Jeśli to mało, dodaj trochę, jeśli ciasto okaże się strome, dodaj trochę oleju roślinnego. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uformuj ciasto w kulkę i umieść w ciepłym miejscu do proofingu. Jeśli twoja powolna kuchenka ma tryb "chleb" lub "ciasto", użyj ich. Zrobiłam to.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Składniki do nadzienia. Mięso mielone, jeśli używasz mrożonego, należy wcześniej rozmrozić. Do przypraw użyłam przyprawy do kebaba i słodkiej papryki. Mięso mielone & quot; domowe & quot; - 50% wieprzowiny i 50% wołowiny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cebulę kroimy w kostkę. I smaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mięso mielone do cebuli i smaż, aż się zrumieni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy mięso mielone jest gotowe, wyjmij ciasto. Nie wymaga długiego proofingu. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Około 1/3 i 2/3

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj Większość i włóż do miski Multicooker nasmarowanej olejem roślinnym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Tworzymy boki o wysokości 4-5 cm, jeśli chcesz, aby ciasto było nasycone sokiem mięsnym, a następnie lekko (nie na wskroś) przebij je widelcem w kilku miejscach. Ale w tym przypadku ciasto wzrośnie mniej. Nie robię tego.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż nasze mięso mielone.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I przykryj ciasto kółkiem rozwałkowanym z pozostałego ciasta. Uszczypnij i przebij widelcem. Otwory muszą być przelotowe, aby para mogła się przez nie wydostać. Jeśli nie zostanie to zrobione, ciasto może pęknąć na połączeniach.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piecz ciasto w trybie Pieczenia przez 1 godzinę, a następnie odwróć i piecz przez kolejne 20 minut. Połóż gotowe ciasto na ruszcie i pozwól mu trochę dotrzeć. Jeśli od razu go pokroisz, sok po prostu wypłynie, więc nie spieszmy się i pozwól sokom rozprowadzić się w nadzieniu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto jest najsmaczniejsze na gorąco. Podawaj z herbatą lub kawą. Smacznego dla Ciebie i Twoich bliskich!

Multicooker Redmond RMC-90 o mocy 860 w

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy