skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przepisu potrzebujesz: mąki, mleka, jajek, drożdży, masła, oleju roślinnego do smażenia, soli, cukru.
Krok 2:
Rozpuść cukier i drożdże w 100 ml ciepłego mleka, przykryj spodkiem i odstaw na 10 minut, aby drożdże się aktywowały. Gdy na powierzchni pojawi się piana, drożdże zaczęły działać.
Krok 3:
Podczas aktywacji drożdży oddziel żółtka od białek.
Krok 4:
Podgrzej pozostałe mleko, aż będzie ciepłe, dodaj żółtka, sól, stopione masło. Na koniec dodaj aktywowane drożdże. Wymieszaj trzepaczką.
Krok 5:
Przesiać mąkę. Jeśli nie ma sita, możesz użyć trzepaczki (ubij mąkę).
Krok 6:
Przesianą mąkę w małych porcjach wprowadzić do ciepłego mleka (mieszanki) i jednocześnie wymieszać trzepaczką. W rezultacie ciasto będzie grubsze niż na naleśniki.
Krok 7:
Teraz odłóż naczynia z ciastem na bok, przykrywając ręcznikiem - odstaw na pół godziny.Po przetworzeniu ciasta rękami i pozostawieniu go w cieple przez półtorej godziny.
Krok 8:
Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Poziom oleju powinien być taki, aby pokryć połowę pączka na raz. Możesz podgrzać olej na dużym ogniu, a następnie nieco zmniejszyć.
Krok 9:
Gdy olej się nagrzewa, weź ciasto w małych porcjach, rozwałkuj o grubości około 0,5 cm i wytnij przyszłe pączki.
Krok 10:
Włóż pączki do mocno rozgrzanego oleju i smaż z obu stron, aż utworzy się brązowa skorupa. Pączki szybko zwiększają swoją objętość podczas smażenia.
Krok 11:
Pączki są gotowe! Gotowe pączki można posypać cukrem pudrem (łatwo zrobić w młynku do kawy z cukru), polać sosem czekoladowym itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g