skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj wszystkie produkty potrzebne do sałatki. Umyj marchewki sztywną szczotką, aby nie pozostały na niej kawałki przyklejonej ziemi. Gotuj czyste marchewki do miękkości, zajmie to 50 minut. Radzę nie brać dużych marchewek, ponieważ gotują się szybciej. Podczas gdy gotowane marchewki stygną, radzę zrobić nadzienie.
ugotuj jajka na twardo, zajmie to 5-10 minut. Aby jajka były lepiej czyszczone, dodaj łyżeczkę soli do wody. Pocieraj jajka na drobnej tarce, aby były bardziej delikatne.
ser topiony również zetrzyj na drobnej tarce. Połącz jajka i ser w przygotowanym naczyniu. Do tego nadaje się głęboka miska.
ugotuj filet z kurczaka. Wybierz filety schłodzone, ale nie zamrożone. Następnie po ugotowaniu zachowa smak i soczystość. Zanurz umyte filety w osolonej, wrzącej wodzie i gotuj przez 30-40 minut. Czas gotowania zależy od wielkości kawałków. Schłodzić gotowy filet i posiekać. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą blendera.
rozdrobniony kurczak Dodaj do mieszanki jajeczno-serowej. Dodaj majonez i dobrze wymieszaj. Aby sałatka nie była płynna i nie rozprzestrzeniała się podczas formowania, nie należy dodawać dużej ilości majonezu.
zetrzyj schłodzone gotowane marchewki na drobnej tarce. Z drobno startą marchewką łatwiej będzie uformować sałatkę.
nałóż łyżkę marchewki na folię spożywczą i rozprowadź cienką warstwą. Z mieszanki sałatek zwiń kulkę i połóż na marchewce. Za pomocą folii owinąć kulkę marchewką. Delikatnie ściśnij w dłoniach, nadając kształt mandarynki. Umieść gotową kulkę mandarynki na talerzu do serwowania.
zrób to samo z pozostałymi składnikami.
Udekoruj powstałą sałatkę ziołami. Radzę wziąć liście bazylii, ponieważ bardziej przypominają gałązki mandarynki. Możesz jednak użyć dowolnej zieleni według własnych upodobań.
jako dressing możesz użyć własnego majonezu lub śmietany.
sałatka będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole. A w dni powszednie łatwo łączy się z dowolnym dodatkiem. Spróbuj z tłuczonymi ziemniakami lub gotowanym ryżem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal / 100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g