Pangasius w cieście na patelni

w najlepszym i najprostszym cieście rybnym! To danie można urozmaicić i wzbogacić różnymi dodatkami, sałatkami i sosami. Pangasius w cieście na patelni okazuje się niezwykle delikatny, przewiewny i bardzo smaczny. Podawaj ze świeżymi warzywami, ziołami. Spodoba ci się!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 53 % 16 g
węglowodany 13 % 4 g
201 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć pangasius w cieście? Przede wszystkim wyjmij rybę z zamrażarki i przygotuj wszystkie inne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrozić filety rybne w temperaturze pokojowej, zanurzyć rybę w papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pangasius na porcje o szerokości około 3-4 centymetrów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp każdy kawałek solą, mielonym czarnym lub ziele angielskie oraz przyprawą do ryb. Skrop sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odwróć kawałki i zrób to samo dla drugiej strony. Pozostaw pangasius do marynowania przez 10 do 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie przygotuj ciasto. Dokładnie umyj jajko. Weź głęboki talerz lub miskę, wlej mleko i wbij do niego jajko. Dodaj trochę czosnku w proszku, mielonego pieprzu i soli (weź Ilość według własnych upodobań). Za pomocą trzepaczki mieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Stopniowo dodawaj przesianą mąkę do mieszanki jajeczno-mlecznej, ciągle mieszając trzepaczką, aby nie tworzyć grudek. Mąka może potrzebować nieco więcej lub mniej niż podano w przepisie. Ciasto powinno przypominać konsystencję śmietany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zanurz każdy kawałek w grubym cieście po obu stronach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i wyślij rybę do smażenia. Gotuj z każdej strony, aż pojawi się złota, apetyczna skórka. Trzymaj ciepło umiarkowanie-średnio, nie musisz zamykać patelni pokrywką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż gotową rybę na papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pangasius w cieście jest gotowy! Podawaj natychmiast.

Pangasius to stosunkowo niedroga ryba budżetowa. Uprawiana jest głównie sztucznie w gospodarstwach rybnych, które znajdują się w zbiornikach wodnych rzeki Mekong. Na sprzedaż trafiają Zwykle młode osobniki.

ryby zawierają witaminy, fosfor, tłuszcze, aminokwasy, wapń.

Pangasius jest pyszny na gorąco, a jego mięso jest delikatne i niewiarygodnie miękkie.

można go również zaoferować na zimno.

smacznego!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Pangasius - 89   kcal/100g

Podobne przepisy