prosty sos boloński z koncentratem pomidorowym

najbardziej znany i popularny sos we Włoszech. Przygotuj prostą Bolognese z koncentratem pomidorowym, nakarm pysznie całą rodzinę! Mięso mielone może być używane według własnego uznania. Dodaj ulubione przyprawy i przyprawy, zrób idealne danie dla siebie i bliskich!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 68 % 19 g
węglowodany 11 % 3 g
213 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do sosu bolognese. Mięso mielone można nakręcić samodzielnie lub użyć gotowego zakupionego. W przepisie wykorzystano mieloną wieprzowinę. Możesz wymieszać dwa lub trzy rodzaje mięsa, dzięki czemu sos będzie jaśniejszy i smaczniejszy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i czosnek. Opłucz je zielenią i liściem laurowym pod bieżącą wodą. Drobno posiekaj cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i wyślij cebulę do smażenia przez chwilę. Sam wybierzesz stopień smażenia, możesz poczekać, aż cebula stanie się lekko przezroczysta lub pozostawić na patelni nieco dłużej, aż pojawi się złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij mięso mielone do cebuli, ciągle mieszaj i rozbijaj duże grudki drewnianą lub plastikową szpatułką. Im mniejsze masz kawałki mięsa mielonego, tym bardziej apetyczny i smaczniejszy będzie sos. Smaż mięso mielone w ten sposób przez około pięć minut na dużym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przełóż czosnek przez prasę lub posiekaj drobno ręcznie(jak wolisz). Wyślij go do mięsa mielonego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj pomidory do własnego soku i koncentratu pomidorowego. Na tym etapie możesz użyć świeżych dojrzałych pomidorów i sosu pomidorowego zamiast deklarowanych składników. Sól do smaku, pieprz i dodaj szczyptę suszonej bazylii, oregano lub innych ulubionych przypraw, jeśli chcesz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, spójrz na niezbyt gęsty sos, który masz. Jeśli nie ma wystarczającej ilości płynu, dodaj trochę wody (40-50 ml.). Jeśli użyjesz świeżych pomidorów, dadzą sok podczas gotowania i będzie wystarczający. Zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj mięso mielone z pomidorami pod zamkniętą pokrywką przez 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj śmietanę i liść laurowy na patelnię, wymieszaj i pozostaw na kuchence na kolejne pięć minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Spróbuj sosu na soli, jeśli nie wystarczy, dodaj sól. Dodaj drobno posiekane warzywa i zdejmij patelnię z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sos jest gotowy!

Sos boloński jest zwykle podawany z makaronem lub jako niezależne danie. 
czasami podaję go z gotowanym ryżem, okazuje się bardzo smaczny i satysfakcjonujący!

musisz spróbować!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy