skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do sosu bolognese. Mięso mielone można nakręcić samodzielnie lub użyć gotowego zakupionego. W przepisie wykorzystano mieloną wieprzowinę. Możesz wymieszać dwa lub trzy rodzaje mięsa, dzięki czemu sos będzie jaśniejszy i smaczniejszy.
Krok 2:
Obierz cebulę i czosnek. Opłucz je zielenią i liściem laurowym pod bieżącą wodą. Drobno posiekaj cebulę.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i wyślij cebulę do smażenia przez chwilę. Sam wybierzesz stopień smażenia, możesz poczekać, aż cebula stanie się lekko przezroczysta lub pozostawić na patelni nieco dłużej, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 4:
Wyślij mięso mielone do cebuli, ciągle mieszaj i rozbijaj duże grudki drewnianą lub plastikową szpatułką. Im mniejsze masz kawałki mięsa mielonego, tym bardziej apetyczny i smaczniejszy będzie sos. Smaż mięso mielone w ten sposób przez około pięć minut na dużym ogniu.
Krok 5:
Przełóż czosnek przez prasę lub posiekaj drobno ręcznie(jak wolisz). Wyślij go do mięsa mielonego.
Krok 6:
Następnie dodaj pomidory do własnego soku i koncentratu pomidorowego. Na tym etapie możesz użyć świeżych dojrzałych pomidorów i sosu pomidorowego zamiast deklarowanych składników. Sól do smaku, pieprz i dodaj szczyptę suszonej bazylii, oregano lub innych ulubionych przypraw, jeśli chcesz.
Krok 7:
Wszystko dokładnie wymieszaj, spójrz na niezbyt gęsty sos, który masz. Jeśli nie ma wystarczającej ilości płynu, dodaj trochę wody (40-50 ml.). Jeśli użyjesz świeżych pomidorów, dadzą sok podczas gotowania i będzie wystarczający. Zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj mięso mielone z pomidorami pod zamkniętą pokrywką przez 10 minut.
Krok 8:
Następnie dodaj śmietanę i liść laurowy na patelnię, wymieszaj i pozostaw na kuchence na kolejne pięć minut.
Krok 9:
Spróbuj sosu na soli, jeśli nie wystarczy, dodaj sól. Dodaj drobno posiekane warzywa i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 10:
Sos jest gotowy!
Sos boloński jest zwykle podawany z makaronem lub jako niezależne danie.
czasami podaję go z gotowanym ryżem, okazuje się bardzo smaczny i satysfakcjonujący!
musisz spróbować!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g