klopsiki z sosem pomidorowym na patelni

idealne obfite danie na lunch lub kolację! Klopsiki z sosem z koncentratu pomidorowego na patelni wypadają korzystnie w porównaniu z klasycznymi smażonymi kotletami. Sos dodaje im szczególnej pikanterii i jasności. Świetnie komponują się z każdym dodatkiem.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 57 % 17 g
węglowodany 20 % 6 g
201 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klopsiki z sosem i koncentratem pomidorowym na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można wybierać z dowolnego rodzaju mięsa. Może to być kurczak, wołowina, indyk lub jak moje mięso wieprzowe. Możesz nawet wziąć mieszane mięso mielone z kilku rodzajów mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. W przestronnej misce umieść przygotowane mięso mielone i dodaj do niego posiekaną cebulę i jajko. Do smaku posyp wszystko solą i przyprawami. Jako przyprawę możesz wziąć mielony pieprz lub suszone aromatyczne zioła. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i uderz o dno miski. Dzięki temu mięso mielone stanie się gęstsze, a gotowe produkty nie rozpadną się podczas gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mokrymi rękami uformuj małe kulki z mielonego mięsa i zwiń je w mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej szklance wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą, solą i przyprawami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż przygotowane kulki mięsne. Podsmaż je na dużym ogniu ze wszystkich stron, aby lekko się zrumieniły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie polej klopsiki przygotowanym sosem pomidorowym i zagotuj wszystko. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania możesz dodać liść laurowy na patelnię, aby dodać smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas duszenia klopsiki można kilkakrotnie obrócić, aby bardziej równomiernie namoczyć w sosie pomidorowym. Takie klopsiki mięsne z sosem są idealne do każdego przystawki. Rozłóż na talerzach i podawaj. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw  tutaj .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy