skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klopsiki z sosem i koncentratem pomidorowym na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można wybierać z dowolnego rodzaju mięsa. Może to być kurczak, wołowina, indyk lub jak moje mięso wieprzowe. Możesz nawet wziąć mieszane mięso mielone z kilku rodzajów mięsa.
Krok 2:
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. W przestronnej misce umieść przygotowane mięso mielone i dodaj do niego posiekaną cebulę i jajko. Do smaku posyp wszystko solą i przyprawami. Jako przyprawę możesz wziąć mielony pieprz lub suszone aromatyczne zioła. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i uderz o dno miski. Dzięki temu mięso mielone stanie się gęstsze, a gotowe produkty nie rozpadną się podczas gotowania.
Krok 3:
Mokrymi rękami uformuj małe kulki z mielonego mięsa i zwiń je w mąkę.
Krok 4:
W osobnej szklance wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą, solą i przyprawami.
Krok 5:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż przygotowane kulki mięsne. Podsmaż je na dużym ogniu ze wszystkich stron, aby lekko się zrumieniły.
Krok 6:
Następnie polej klopsiki przygotowanym sosem pomidorowym i zagotuj wszystko. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania możesz dodać liść laurowy na patelnię, aby dodać smaku.
Krok 7:
Podczas duszenia klopsiki można kilkakrotnie obrócić, aby bardziej równomiernie namoczyć w sosie pomidorowym. Takie klopsiki mięsne z sosem są idealne do każdego przystawki. Rozłóż na talerzach i podawaj. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g