słowo & bdquo;klopsiki & rdquo; ma włoskie korzenie(it. frittatella) i pochodzi od przymiotnika & bdquo;smażone & rdquo;. Tak nazywają się kulki z mięsa mielonego, mięsa lub ryb. Niektóre kuchnie narodowe (na przykład rosyjskie do niedawna) obejmują przepisy na klopsiki z ich gotowaniem i podawaniem w zupie. W innych, takich jak Niemcy, Austria, Szwecja, są przygotowywane przez smażenie lub pieczenie w piekarniku i podawane jako drugie danie.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na klopsiki:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cebula | 41 | 1.4 | 0 | 10.4 |
mięso mielone | 351 | 12.3 | 32.4 | 0 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
jaja kurze | 80 | 12.7 | 10.9 | 0.3 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
aby ugotować klopsiki, potrzebujesz dowolnego mięsa mielonego: wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, ryb, mieszanego. Dodaje się do niego sól i przyprawy, cebulę, świeże zioła. Czasami miąższ białego chleba zmiękczony w mleku lub ziemniaki starte na drobnej tarce. Tworzą kulki tego samego rozmiaru, które w klasycznej formie nie powinny przekraczać wielkości przeciętnego orzecha włoskiego lub mniej. Tak więc rosyjskie gospodynie domowe mogą wydawać się zbyt małe szwedzkie klopsiki.
aby wzmocnić smak, klopsiki (jeśli przygotowują drugie danie) smaży się na oleju roślinnym na patelni, aż pojawi się złoty kolor. Należy to zrobić, aby skorupa była jednolita. Po tej procedurze klopsiki można dusić i piec. Można je również smażyć na surowo i podawać z osobnym sosem.
najczęściej klopsiki są przygotowywane z sosem, do którego biorą śmietanę, śmietanę, koncentrat pomidorowy, masło, mąkę, bulion.
pięć najszybszych przepisów na klopsiki:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
klopsiki z kurczaka w sosie śmietanowym | 35 min | 123 | +99 |
klopsiki z sosem na patelni | 40 min | 223 | +176 |
klopsiki w sosie śmietanowym na patelni | 40 min | 214 | +91 |
klopsiki z ryżem w piekarniku z sosem na śmietanie i mące | 45 min | 285 | +55 |
klopsiki dietetyczne | 50 min | 244 | +24 |
w naszym kraju bardzo lubią zupę z klopsikami. Dodaje się je do wrzącej wody na surowo po jednym kawałku, aby nie sklejały się ze sobą. I robią to pod koniec gotowania, gdy wszystkie warzywa są już ułożone.
wśród najnowszych innowacji: pieczenie klopsików w cieście, Zwykle francuskim. Następnie podaje się je jako gorącą przekąskę i pyszną przekąskę między głównymi posiłkami.