klopsiki z ryżem w piekarniku z sosem na śmietanie i mące
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty.
Krok 2:
Wlej kolendrę i sól do mięsa mielonego, wymieszaj.
Krok 3:
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 4:
Wlej cebulę do mielonego mięsa, dodaj surowe jajko. Dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Wlej surowy ryż, dokładnie wymieszaj mięso mielone rękami.
Krok 6:
Zrób małe kulki z mielonego mięsa i zwiń mąkę.
Krok 7:
Smaż kulki mięsne na oleju na złoty kolor.
Krok 8:
Wymieszaj śmietanę z mąką i kolendrą.
Krok 9:
Klopsiki włożyć do naczynia do pieczenia i polać sosem śmietanowym.
Krok 10:
Klopsiki gotuje się w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj na gorąco do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal / 100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g