bakłażany jak grzyby z majonezem

Półfabrykat o bardzo nietypowym smaku! Zaskocz swoich krewnych! Bakłażany jak grzyby z majonezem to bardzo smaczne danie! Do gotowania należy wziąć młode bakłażany lub odmianę, w której jest mało nasion, od tego w dużej mierze zależy smak gotowego dania. Z podanej ilości składników uzyskuje się cztery półlitrowe słoiki i trochę na próbkę. Czas pasteryzacji jest wskazany dla puszek półlitrowych, jeśli puszki litrowe czas należy wydłużyć o 10-15 minut. Podczas serwowania do bakłażana można dodać posiekane warzywa.
sofijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 56 % 10 g
węglowodany 39 % 7 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Myjemy bakłażany, obieramy skórę, kroimy na duże kawałki, gotujemy we wrzącej wodzie przez 5 minut, po czym wrzucamy do durszlaka, niech nadmiar płynu spłynie.

2. Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę na cienkie półpierścienie, czosnek na małe talerze, smaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysty, a następnie przenieś na osobne naczynie.

3. Na pozostałym oleju smaż bakłażany przez 10 minut, każdy kawałek powinien być dobrze zrumieniony, więc możesz smażyć w dwóch seriach.

4. Łączymy bakłażany z cebulą i czosnkiem, dodajemy majonez, wlewamy przyprawę grzybową, delikatnie mieszamy i układamy w czystych, suchych słoikach.

5. Napełnione słoiki umieszczamy na patelni o odpowiedniej wielkości, kładąc ręcznik na dnie, wlewamy ciepłą wodę, aby sięgała do wieszaków słoików.

6. Wysyłamy konstrukcję do ognia, sterylizujemy przez pół godziny, a następnie hermetycznie zwijamy słoiki.

przechowuj puste miejsca w chłodnym, ciemnym miejscu.

przepyszna przekąska dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy