skład / składniki
metoda gotowania
1. Myjemy bakłażany, obieramy skórę, kroimy na duże kawałki, gotujemy we wrzącej wodzie przez 5 minut, po czym wrzucamy do durszlaka, niech nadmiar płynu spłynie.
2. Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę na cienkie półpierścienie, czosnek na małe talerze, smaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysty, a następnie przenieś na osobne naczynie.
3. Na pozostałym oleju smaż bakłażany przez 10 minut, każdy kawałek powinien być dobrze zrumieniony, więc możesz smażyć w dwóch seriach.
4. Łączymy bakłażany z cebulą i czosnkiem, dodajemy majonez, wlewamy przyprawę grzybową, delikatnie mieszamy i układamy w czystych, suchych słoikach.
5. Napełnione słoiki umieszczamy na patelni o odpowiedniej wielkości, kładąc ręcznik na dnie, wlewamy ciepłą wodę, aby sięgała do wieszaków słoików.
6. Wysyłamy konstrukcję do ognia, sterylizujemy przez pół godziny, a następnie hermetycznie zwijamy słoiki.
przechowuj puste miejsca w chłodnym, ciemnym miejscu.
przepyszna przekąska dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g