skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić klopsiki, namocz chleb w mleku. W dużej misce wymieszaj mięso mielone z cebulą. Dodaj jajko, namoczony biały chleb, zarezerwowaną paprykę i marynatę pieprzową. Sól do smaku. Na łyżeczkę Zbierz mięso mielone i uformuj małe kulki. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wlej olej roślinny. Smaż klopsiki po kilka, od czasu do czasu dobrze mieszając, aby równomiernie się zrumieniły ze wszystkich stron. Po każdej partii klopsików spuść masło. Ułóż gotowe klopsiki na ręczniku papierowym, aby ułożyć tłuszcz.
teraz przygotowujemy sos. Na tej samej patelni na średnim ogniu podgrzej więcej oleju roślinnego. Gdy olej się rozgrzeje, podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj pozostałe składniki i gotuj na bardzo małym ogniu przez kilka minut.
klopsiki polać sosem i podawać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Marynata - 60 kcal/100g