klopsiki z warzywami na patelni

obfity, jasny, pyszny, szybki obiad dla całej rodziny! Klopsiki z warzywami na patelni to świetna opcja na smaczne i satysfakcjonujące karmienie wszystkich domowników. Użyj różnorodnego zestawu warzyw i za każdym razem uzyskaj nowy, jasny smak.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 64 % 16 g
węglowodany 16 % 4 g
195 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klopsiki z warzywami na patelni? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. W przepisie użyłem różnych mrożonych warzyw, ale możesz przygotować danie ze świeżymi warzywami zebranymi w ogrodzie lub kupionymi w sklepie. Mięso mielone nadaje się do kurczaka, mięsa lub mieszanego z kilku rodzajów mięsa. Sos pomidorowy można zastąpić sokiem pomidorowym lub keczupem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i opłucz cebulę. Pokrój połowę cebuli tak drobno, jak to możliwe i wyślij do mięsa mielonego. Sól do smaku, dodaj ulubione suche przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostaw mięso mielone na około 10-15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z mielonego mięsa uformuj małe kulki mięsne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej 2 łyżki.l olej roślinny. Wyślij klopsiki do smażenia. Gotuj, aż na kulkach pojawi się apetyczna skórka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej pozostały olej. Posiekaj drugą połowę cebuli i lekko usmaż. Wyślij resztę warzyw do cebuli. Mieszając gotuj przez około 5 do 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sos pomidorowy i pół szklanki wrzącej wody do warzyw, sól do smaku i wszystko wymieszaj. Wyślij kulki mięsne do warzyw. Delikatnie wymieszaj, aby klopsiki zanurzyły się w aromatycznym sosie. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz płomień kuchenki do nieco poniżej średniej. Pozostaw klopsiki z warzywami na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą całkowicie ugotowane. Zajęło mi to około 20-25 minut (w zależności od wielkości warzyw i klopsików).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp gotowe danie drobno posiekanymi ziołami. Może to być koperek, pietruszka lub szczypiorek. Pieprz według uznania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do gotowanych płatków zbożowych, tłuczonych ziemniaków lub makaronu.

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Mrożone warzywa - 50   kcal/100g

Podobne przepisy