skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klopsiki z warzywami na patelni? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. W przepisie użyłem różnych mrożonych warzyw, ale możesz przygotować danie ze świeżymi warzywami zebranymi w ogrodzie lub kupionymi w sklepie. Mięso mielone nadaje się do kurczaka, mięsa lub mieszanego z kilku rodzajów mięsa. Sos pomidorowy można zastąpić sokiem pomidorowym lub keczupem.
Krok 2:
Obierz i opłucz cebulę. Pokrój połowę cebuli tak drobno, jak to możliwe i wyślij do mięsa mielonego. Sól do smaku, dodaj ulubione suche przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostaw mięso mielone na około 10-15 minut.
Krok 3:
Z mielonego mięsa uformuj małe kulki mięsne.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej 2 łyżki.l olej roślinny. Wyślij klopsiki do smażenia. Gotuj, aż na kulkach pojawi się apetyczna skórka.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej pozostały olej. Posiekaj drugą połowę cebuli i lekko usmaż. Wyślij resztę warzyw do cebuli. Mieszając gotuj przez około 5 do 10 minut.
Krok 6:
Wlej sos pomidorowy i pół szklanki wrzącej wody do warzyw, sól do smaku i wszystko wymieszaj. Wyślij kulki mięsne do warzyw. Delikatnie wymieszaj, aby klopsiki zanurzyły się w aromatycznym sosie. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz płomień kuchenki do nieco poniżej średniej. Pozostaw klopsiki z warzywami na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą całkowicie ugotowane. Zajęło mi to około 20-25 minut (w zależności od wielkości warzyw i klopsików).
Krok 7:
Posyp gotowe danie drobno posiekanymi ziołami. Może to być koperek, pietruszka lub szczypiorek. Pieprz według uznania.
Krok 8:
Podawaj na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do gotowanych płatków zbożowych, tłuczonych ziemniaków lub makaronu.
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Mrożone warzywa - 50 kcal/100g