skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec klopsiki w piekarniku z sosem? Przede wszystkim przygotuj mięso mielone. Mięso mielone robię z 70% chudej wołowiny i 30% wieprzowiny. Więc klopsiki nie są suche, ale nie są zbyt tłuste. Ogólnie rzecz biorąc, mięso mielone z dowolnego mięsa, czy to kurczaka, indyka, wieprzowiny, jagnięciny.
Krok 2:
Z chleba odetnij Skórki, zalej miękisz mlekiem i pozostaw do pęcznienia. Weź chleb biały, pszenny lub bochenek. Lepiej, jeśli jest to już trochę czerstwy chleb-lepiej wchłonie soki z mięsa, dzięki czemu klopsiki będą bardziej soczyste.
Krok 3:
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. Zamiast pietruszki do mięsa mielonego można dodać koperek i inne warzywa do smaku.
Krok 4:
Połącz mięso mielone, chleb, pietruszkę, jajko, sól i pieprz w misce. Jeśli chleb jest bardzo wilgotny, wyciśnij z niego nadmiar płynu.
Krok 5:
Mieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Mokrymi rękami uformuj mielone małe klopsiki.
Krok 7:
Smaż klopsiki na patelni z olejem roślinnym na średnim ogniu przez około 5 minut na złoty kolor. Smażyłam na suchej patelni, ponieważ mięso mielone było dość tłuste.
Krok 8:
Przenieś klopsiki do naczynia do pieczenia.
Krok 9:
Przygotuj sos. Koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
Krok 10:
Cebulę obrać, grubo posiekać i smażyć na złoty kolor na patelni, na której smażono klopsiki. W razie potrzeby wlej trochę oliwy z oliwek.
Krok 11:
Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy w wodzie.
Krok 12:
Wlej koncentrat pomidorowy na patelnię. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut na małym ogniu.
Krok 13:
Polej klopsiki sosem.
Krok 14:
Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200°C na 35-40 minut. Klopsiki powinny zarumienić się na wierzchu. Podawaj je na gorąco, z dowolnym dodatkiem, polewając sosem. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g