skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz warzywny z zieloną fasolką? Przygotuj jedzenie. Aby przygotować danie, weź zieloną fasolkę i dowolny zestaw warzyw, który znajdziesz w lodówce. Odpowiednie są zarówno świeże, jak i mrożone warzywa. Świeże warzywa umyć i oczyścić, a zamrożone wyjąć z zamrażarki. Nie trzeba ich rozmrażać — stanie się to podczas gotowania.
Krok 2:
Rozgrzej olej roślinny na patelni. Pokrój wszystkie warzywa na mniej więcej takie same kawałki i włóż je na patelnię w następującej kolejności: najpierw cebula, potem marchewka, ziemniaki, dynia i seler, ostatni połóż strąki fasoli. Użyłam mrożonej fasoli i dyni. Smaż wszystko do połowy ugotowane na małym ogniu, mieszając.
Krok 3:
Przygotuj sos. Pokrój ogórek w małe cienkie paski.
Krok 4:
Dodaj drobno posiekany pomidor i zmiażdżony grzbietem noża oraz drobno posiekany czosnek.
Krok 5:
Dopraw naczynie przygotowanymi składnikami, solą i wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj gulasz przez około 10 minut. Warzywa będą musiały stać się miękkie, a dynia lekko lub całkowicie się zagotuje, otaczając wszystkie składniki słodyczą i wiążąc je ze sobą.
Krok 6:
Danie jest gotowe. Podawaj posypane ziołami jako samodzielny lunch lub jako dodatek. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g