klopsiki po meksykańsku

palce lizać każdy! Niedrogi przepis na przepyszne klopsiki!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 56 % 23 g
201 kcal
IG: 27 / 5 / 68

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

każdy kraj ma swój własny przepis na klopsiki. Meksyk też nie jest wyjątkiem. Meksykanie przygotowują to popularne jedzenie na swój własny sposób. Proponuję zrobić ze mną klopsiki po meksykańsku. Moczyć biały chleb w wodzie. Przewijamy wołowinę i głowę cebuli przez maszynę do mięsa. Następnie dodaj do mieszanki wyciśnięty biały chleb, posiekaną natkę pietruszki, kminek, jaja kurze i dobrze wymieszaj, dodając sól. Powstałe mięso mielone wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu za pomocą mokrej łyżki formujemy klopsiki i smażymy je na patelni z rozgrzanym olejem kukurydzianym, wkładając do osobnego pojemnika. Na tym samym oleju smażyć posiekaną drugą cebulę na złoty kolor. Następnie dodaj gotowaną fasolę (możesz wziąć puszkę), pomidory pokrojone na kawałki i chili w proszku. Sól i dusić zawartość patelni pod zamkniętą pokrywką przez 10 minut. Klopsiki wkładamy z powrotem na patelnię i gotujemy przez kolejne 4 minuty. Na tortilli kładziemy liście zielonej sałaty, a na wierzchu klopsiki z duszonymi warzywami. Udekoruj naczynie gałązką pietruszki. Podawaj do klopsików po meksykańsku dobrze tequilę z sokiem cytrusowym lub pulque.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Tortilla - 286   kcal/100g
  • Rafinowany olej kukurydziany - 899   kcal/100g
  • Olej kukurydziany - 899   kcal/100g

Podobne przepisy