kurczak-chili po tajsku

aromatyczne i umiarkowanie pikantne składniki. Zachwycające!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 12 g
tłuszcze 39 % 16 g
węglowodany 32 % 13 g
228 kcal
IG: 54 / 46 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

dziesięć minut smażę ryż na patelni, potrząsając nim. Ryż powinien stać się złoty. Zmiel schłodzony ryż w starym młynku do kawy. Podgrzewam ten sam rondel z olejem roślinnym i smażymy w nim paprykę chili i czosnek. Wystarczy kilka minut smażenia, ale musisz uważać, aby stały się miękkie.

potem przychodzi czas na dodanie gotowego zakupionego mielonego kurczaka i smażenie na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając Tajskie chili z kurczaka. Stopniowo mięso mielone traci różowawość i nabiera złocistości. Kiedy to się stało, dodaję proszek ryżowy, fasolę i sosy: sojowy, ostrygowy i rybny. Kolejne trzy minuty na małym ogniu z ciągłym intensywnym mieszaniem i jedzenie jest gotowe. Pokrój główki młodej cebuli na cienkie pierścienie i udekoruj kurczaka-chili ułożonego na talerzu. Kiedy znajomy przepisał mi ten przepis kulinarny, nawet nie wierzyłem, że takie proste danie może odnosić się do tajskiej kuchni znanej z egzotyki. Doskonały o każdej porze roku i lubiany nawet przez tych, którzy nie będą się zbytnio zachwycać niekonwencjonalnym jedzeniem. Najczęściej gotuję latem, kiedy młoda cebula jest obfita, a zimą zastępuję ją ziołami cebulowymi uprawianymi na parapecie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal / 100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal / 100g

Podobne przepisy