skład / składniki
metoda gotowania
dziesięć minut smażę ryż na patelni, potrząsając nim. Ryż powinien stać się złoty. Zmiel schłodzony ryż w starym młynku do kawy. Podgrzewam ten sam rondel z olejem roślinnym i smażymy w nim paprykę chili i czosnek. Wystarczy kilka minut smażenia, ale musisz uważać, aby stały się miękkie.
potem przychodzi czas na dodanie gotowego zakupionego mielonego kurczaka i smażenie na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając Tajskie chili z kurczaka. Stopniowo mięso mielone traci różowawość i nabiera złocistości. Kiedy to się stało, dodaję proszek ryżowy, fasolę i sosy: sojowy, ostrygowy i rybny. Kolejne trzy minuty na małym ogniu z ciągłym intensywnym mieszaniem i jedzenie jest gotowe. Pokrój główki młodej cebuli na cienkie pierścienie i udekoruj kurczaka-chili ułożonego na talerzu. Kiedy znajomy przepisał mi ten przepis kulinarny, nawet nie wierzyłem, że takie proste danie może odnosić się do tajskiej kuchni znanej z egzotyki. Doskonały o każdej porze roku i lubiany nawet przez tych, którzy nie będą się zbytnio zachwycać niekonwencjonalnym jedzeniem. Najczęściej gotuję latem, kiedy młoda cebula jest obfita, a zimą zastępuję ją ziołami cebulowymi uprawianymi na parapecie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal / 100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal / 100g