skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klopsiki w sosie śmietanowym na patelni? przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego według własnego gustu. Może to być kurczak, indyk, wołowina lub wieprzowina, tak jak ja. Sam robię mięso mielone. Aby to zrobić, wybieram mięso z niewielką ilością tłuszczu, aby produkty z niego były bardziej soczyste. Śmietana może mieć dowolną zawartość tłuszczu.
Krok 2:
Umieść przygotowane mięso mielone w przestronnej misce. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie drobno posiekaj cebulę i dodaj do miski do mielonego mięsa.
Krok 3:
Następnie rozbij jedno jajko do miski. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Jako przyprawę używam suszonej bazylii i papryki.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Ubij masę mięsną na dnie miski. Aby to zrobić, weź mięso mielone rękami i wrzuć do miski. Po co bić mięso mielone? Jest to konieczne, aby masa mięsna stała się gęstsza. Dzięki temu klopsiki nie rozpadną się po ugotowaniu. Jeśli mięso mielone jest bardzo soczyste i wilgotne, dodaj trochę skrobi do masy. Dzięki temu masa będzie bardziej lepka i grubsza.
Krok 5:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię. Mokrymi rękami uformuj klopsiki nieco większe niż orzech włoski. Umieść klopsiki na patelni i smaż je ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie wlej trochę gorącej wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut na małym ogniu.
Krok 6:
Do sosu wymieszaj zimną wodę z mąką i dodaj śmietanę. Mąka C sprawia, że gotowy sos jest nieco grubszy i nie pozwoli na rozwarstwienie śmietany. Jeśli chcesz uzyskać więcej sosu, możesz dodać trochę więcej wody.
Krok 7:
Pod koniec gotowania polej klopsiki sosem śmietanowym i mieszając zagotuj. Trochę soli. W razie potrzeby możesz dodać trochę czosnku dla smaku.
Krok 8:
Podgrzej klopsiki w sosie przez kilka minut i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 9:
Klopsiki są pyszne na gorąco. Możesz przygotować do nich dowolny dodatek lub sałatkę ze świeżych warzyw. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g