skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak grillować makrele? Przygotuj jedzenie. Jeśli używasz mrożonej makreli, najpierw ją rozmroź. Wyjmij rybę z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Oczyść rozmrożoną makrelę z wnętrzności, usuń płetwy, odetnij głowę i ogon. Pamiętaj, aby usunąć czarny film z brzucha, jest bardzo gorzki.
Krok 2:
Oczyszczoną rybę dobrze spłucz pod bieżącą wodą od wewnątrz i na zewnątrz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z niej nadmiar wody.
Krok 3:
Usuń grzbiet z makreli i pokrój go wzdłuż na dwie połówki.
Krok 4:
Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Aby go przygotować, weź osobną miskę i wlej do niej sos sojowy i olej roślinny. Wyciśnij trochę soku z cytryny do marynaty.
Krok 5:
Następnie dodaj trochę soli i przyprawy do ryb do smaku. Jako przyprawę używam gotowych zestawów rybnych. Dodając sól, weź pod uwagę fakt, że sam sos sojowy jest dość słony. Nie przesadzaj. Wymieszaj całą zawartość miski.
Krok 6:
Zanurz makrelę w marynacie, aby równomiernie pokryła ją ze wszystkich stron. Pozostaw rybę w misce na godzinę, aby trochę się marynowała.
Krok 7:
Aby ugotować rybę, rozgrzej Grill elektryczny. Dokładnie posmaruj olejem roślinnym. Wygodnie jest to zrobić za pomocą pędzla. Usuń ryby z marynaty i lekko osusz ręcznikiem papierowym. Jest to konieczne, aby usunąć nadmiar marynaty. Podczas układania ryb na grillu mogą lecieć gorące rozpryski. Połóż rybę na grillu skórą do góry i przykryj. Gotuj rybę przez 5 do 7 minut.
Krok 8:
Makrela gotuje się bardzo szybko. Cały nadmiar tłuszczu spłynie z nim do specjalnej tacy pod grillem.
Krok 9:
Przenieś gotową rybę na talerz i podawaj. Możesz uzupełnić rybę świeżymi gotowanymi ziemniakami i świeżymi warzywami. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g