aby grillować ryby, nie jest konieczne posiadanie nieporęcznego sprzętu, którego miejsce znajduje się na wewnętrznym dziedzińcu domu (lub w skrajnych przypadkach na balkonie). Otwarty ogień nie jest warunkiem koniecznym do gotowania tego dania. Istnieje przyzwoita alternatywa: Grill elektryczny, grill powietrzny i ostatecznie patelnia grillowa. Na dowolnym z wymienionych urządzeń możesz ugotować rybę o tym samym smaku.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach Grillowana ryba:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cytryny | 16 | 0.9 | 0.1 | 3 |
oliwa z oliwek | 913 | 0 | 99.8 | 0 |
sok z cytryny | 16 | 0.9 | 0 | 3 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
koperek | 38 | 2.5 | 0.5 | 6.3 |
ważny punkt: nie musisz koniecznie szukać przepisu na grillowaną rybę, & bdquo;zaostrzony & rdquo; do określonej techniki. To znaczy na patelnię lub grill powietrzny. Różnica będzie tylko w czasie i zawiłościach procesu technologicznego-skład produktów jest taki sam. Różne są również rozmiary ryb: jasne jest, że nie smażysz dużej na małej patelni. A jeśli chcesz upiec go w całości, musisz wybrać klasyczny grill na świeżym powietrzu.
w gotowaniu ryb z grilla niezbędny jest etap przygotowania żywności. Na smak potrawy wpływa sposób, w jaki została pierwotnie przetworzona. Najlepiej marynować ryby, zwłaszcza jeśli jest to cenna rasa, która jest droga. Najłatwiejszą opcją marynowania jest posypanie ryby sokiem z cytryny. Konieczne będzie również posolenie i pieprz, pozostawiając co najmniej pół godziny.
kolejna procedura smażenia jest zwykle-zwyczajowa-bierzemy i smażymy, aż będzie gotowa po obu stronach. Do otwartego grilla i małych ryb dostępne są specjalne urządzenia, aby nie rozpadały się na kawałki - coś w rodzaju szczypiec do garnków. Są wygodne w użyciu. Steki rybne tego nie potrzebują.
pięć najbardziej niskokalorycznych przepisów na grillowane ryby:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
grillowany stek z pstrąga | 1 h 15 min | 91 | +13 |
Pangasius na patelni grillowej z pieczonymi warzywami | 15 min | 97 | +47 |
flądra grillowana | 1 h 2 min | 106 | +59 |
okoń morski na grillu na grillu | 3 h | 108 | +14 |
okoń morski z grilla | 1 h 10 min | 116 | +8 |
pomimo faktu, że konstrukcja grilla nie wymaga użycia oleju, wielu woli dodawać oliwę lub inny olej roślinny do marynaty. Zwłaszcza jeśli przygotowujesz się do smażenia suchej ryby. Dodatkowy tłuszcz nadaje mu soczystości, choć dodaje złożoności: olej może zacząć rozpryskiwać się, pękać, palić. Może się to zdarzyć, jeśli tłuszcz samej ryby dostanie się na otwarty ogień, lepiej o tym pamiętać.