skład / składniki
metoda gotowania
aby ugotować karpia na grillu, należy go najpierw marynować. Do marynaty musimy zmielić w moździerzu suche zioła prowansalskie i pokruszony kminek. Jeśli chcesz, możesz nawet dodać suszony koperek, a następnie wymieszać wszystko z solą. Następnie dodaj olej. To wszystko, nasza marynata jest gotowa. Oczyść karpia z łusek, usuń skrzela, opłucz i marynuj przez 1 godzinę. Pokrój dużego karpia na porcje.
podczas pieczenia ryby na grillu staraj się jej nie palić. Ogień powinien być średni. Połóż rybę na ruszcie i piecz przez 25 minut, obracając 1 raz w połowie gotowania. Jeśli gotujesz porcje, czas gotowania będzie krótszy. Możesz posmarować kawałki ryby pędzlem, zanurzając je w marynacie, w której była ryba.
obok kawałków ryby możesz ułożyć warzywa pokrojone w duże plasterki-paprykę, cukinię, bakłażan, ogólnie, czego dusza zapragnie!
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Karp pieczony - 196 kcal/100g
- Karp gotowany - 102 kcal/100g
- Karp świeży - 112 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g