skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj ciasto na makaron, dla którego przesiej mąkę do dużej głębokiej miski. Następnie dodaj szczyptę soli do mąki i dobrze wymieszaj trzepaczką. Następnie rozbijamy jaja kurze w tej samej misce, wlewamy również ciepłą wodę i wszystko dobrze mieszamy. Zagniatamy ciasto, zagniatamy do uzyskania gładkości. Powinno być wystarczająco strome. Z ciasta formujemy Kolobok, kładziemy na dnie miski, którą dokręcamy folią spożywczą. Na razie odstawiamy miskę z ciastem na bok.
2. Przygotowujemy składniki bezpośrednio dla lagmana: moje mięso i warzywa, suszymy ręcznikami papierowymi. Obieramy cebulę i czosnek z łuski, obieramy również marchewki, a paprykę wycinamy łodygę i oczyszczamy nasiona. Następnie pokrój mięso, marchewkę i paprykę na kawałki średniej wielkości, mięso - większe, warzywa - nieco mniejsze. Pokrój cebulę cienko na ćwiartki pierścieni. W klasycznym przepisie mięso i cebula są przyjmowane w równych proporcjach, ale można wycofać się z przepisu i włożyć mniejszą ilość cebuli. Drobno posiekaj czosnek nożem. Umyj zieloną cebulę, wysusz i drobno posiekaj.
3. Posyp powierzchnię roboczą niewielką ilością mąki, rozłóż na niej ciasto i rozwałkuj cienko-cienko-dosłownie o grubości 2-3 mm. Pozostaw warstwę na powietrzu, aby trochę wyschła.
4. Wkładamy kocioł (kaczątko, głęboką patelnię z grubym dnem) do małego ognia, wlewamy do niego olej i wkładamy do niego posiekaną cebulę i czosnek (odkładamy jedną trzecią czosnku na później). Pozostawiamy je do duszenia przez 20 minut, nie dodajemy ciepła, od czasu do czasu mieszamy zawartość kotła. Cebula powinna stać się półprzezroczysta i miękka, bez smażenia. Następnie rozłóż na nim marchewki i paprykę, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Czas o czasie wszystko przeszkadza.
5. Zwiększamy ciepło do średniego i wkładamy jagnięcinę do kotła, mieszając smażymy ją do pierwszych oznak rumienia. Kiedy tak się stanie, dodaj pomidory do kotła, wlej zmieloną kolendrę. Wszystko mieszamy i dusimy, aż sok uwolniony z pomidorów wyparuje. W tym momencie napełnij zawartość kotła gorącą wodą. Potrzebujesz go tak bardzo, aby jego objętość była dwa razy większa niż smażenia. Wymieszaj wszystko i zagotuj, dodając w tym momencie anyż. Pozostaw wszystko razem do duszenia na małym ogniu przez 10-15 minut. Kilka minut przed gotowością rozłóż pozostały czosnek i zamieszaj. Solimy, smakujemy, w razie potrzeby dostosowujemy.
6. Lekko wysuszoną warstwę ciasta składamy kilka razy (jakby owijając rolkę), a następnie kroimy w cienkie paski. Posyp trochę mąką, aby makaron się nie sklejał.
7. Wlej wodę do rondla, sól i umieść na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ciepło do średniego i włóż makaron do rondla. Gotuj do miękkości-2-3 minuty. Następnie wrzuć makaron do durszlaka, spłucz zimną wodą.
8. Makaron układamy na porcjowanych talerzach, a na wierzch zalewamy sosem, który w języku uzbeckim nazywa się "Waja". Udekoruj posiekaną zieloną cebulą i podaj lagman do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal / 100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal / 100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Badian - 337 kcal/100g