klasyczny jagnięcy lagman

Przygotuj słynne uzbeckie danie! Jest pyszny i nie jest trudny! Klasyczny jagnięcy lagman to danie ukochane nie tylko na Kaukazie, ale także daleko poza jego granicami. Nie jest to zaskakujące, ponieważ okazuje się, że lagman jest obfity i bardzo smaczny. To danie jest idealne na rodzinny lunch lub kolację.
KatrinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 42 % 8 g
92 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

1. Przygotuj ciasto na makaron, dla którego przesiej mąkę do dużej głębokiej miski. Następnie dodaj szczyptę soli do mąki i dobrze wymieszaj trzepaczką. Następnie rozbijamy jaja kurze w tej samej misce, wlewamy również ciepłą wodę i wszystko dobrze mieszamy. Zagniatamy ciasto, zagniatamy do uzyskania gładkości. Powinno być wystarczająco strome. Z ciasta formujemy Kolobok, kładziemy na dnie miski, którą dokręcamy folią spożywczą. Na razie odstawiamy miskę z ciastem na bok.

2. Przygotowujemy składniki bezpośrednio dla lagmana: moje mięso i warzywa, suszymy ręcznikami papierowymi. Obieramy cebulę i czosnek z łuski, obieramy również marchewki, a paprykę wycinamy łodygę i oczyszczamy nasiona. Następnie pokrój mięso, marchewkę i paprykę na kawałki średniej wielkości, mięso - większe, warzywa - nieco mniejsze. Pokrój cebulę cienko na ćwiartki pierścieni. W klasycznym przepisie mięso i cebula są przyjmowane w równych proporcjach, ale można wycofać się z przepisu i włożyć mniejszą ilość cebuli. Drobno posiekaj czosnek nożem. Umyj zieloną cebulę, wysusz i drobno posiekaj.

3. Posyp powierzchnię roboczą niewielką ilością mąki, rozłóż na niej ciasto i rozwałkuj cienko-cienko-dosłownie o grubości 2-3 mm. Pozostaw warstwę na powietrzu, aby trochę wyschła.

4. Wkładamy kocioł (kaczątko, głęboką patelnię z grubym dnem) do małego ognia, wlewamy do niego olej i wkładamy do niego posiekaną cebulę i czosnek (odkładamy jedną trzecią czosnku na później). Pozostawiamy je do duszenia przez 20 minut, nie dodajemy ciepła, od czasu do czasu mieszamy zawartość kotła. Cebula powinna stać się półprzezroczysta i miękka, bez smażenia. Następnie rozłóż na nim marchewki i paprykę, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Czas o czasie wszystko przeszkadza.

5. Zwiększamy ciepło do średniego i wkładamy jagnięcinę do kotła, mieszając smażymy ją do pierwszych oznak rumienia. Kiedy tak się stanie, dodaj pomidory do kotła, wlej zmieloną kolendrę. Wszystko mieszamy i dusimy, aż sok uwolniony z pomidorów wyparuje. W tym momencie napełnij zawartość kotła gorącą wodą. Potrzebujesz go tak bardzo, aby jego objętość była dwa razy większa niż smażenia. Wymieszaj wszystko i zagotuj, dodając w tym momencie anyż. Pozostaw wszystko razem do duszenia na małym ogniu przez 10-15 minut. Kilka minut przed gotowością rozłóż pozostały czosnek i zamieszaj. Solimy, smakujemy, w razie potrzeby dostosowujemy.

6. Lekko wysuszoną warstwę ciasta składamy kilka razy (jakby owijając rolkę), a następnie kroimy w cienkie paski. Posyp trochę mąką, aby makaron się nie sklejał.

7. Wlej wodę do rondla, sól i umieść na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ciepło do średniego i włóż makaron do rondla. Gotuj do miękkości-2-3 minuty. Następnie wrzuć makaron do durszlaka, spłucz zimną wodą.

8. Makaron układamy na porcjowanych talerzach, a na wierzch zalewamy sosem, który w języku uzbeckim nazywa się "Waja". Udekoruj posiekaną zieloną cebulą i podaj lagman do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal / 100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal / 100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g

Podobne przepisy