skład / składniki
metoda gotowania
mięso rekina jest produktem w naszym regionie delikatesowym, ale mimo to w dużych sieciach handlowych można znaleźć takie egzotyczne. Jak to ugotować? Dobre pytanie! Ale nie ma tu tajemnic-rekin jest przygotowywany, jak każda inna ryba, bardzo prosto i szybko.
pierwszą rzeczą jest mój stek. Robimy to ostrożnie, pod bieżącą wodą, a następnie suszymy ręcznikami papierowymi. Jeśli rekin jest zamrożony i najprawdopodobniej tak będzie, najpierw należy rozmrozić rybę. Musisz go poprawnie rozmrozić - to klucz do pysznego dania. W żadnym wypadku nie należy używać kuchenek mikrofalowych ani zanurzać ryb w gorącej wodzie. Idealnie, jeśli mrożony stek zostanie przeniesiony z zamrażarki do innej komory lodówki. W ciągu 12-18 godzin stek jest całkowicie rozmrożony, a proces będzie powolny. Pozwoli to zachować dobry smak steku i maksimum witamin.
grilluj dobrze do maksimum. Gdy się nagrzewa, wracamy do steku. Smarujemy go ze wszystkich stron oliwą z oliwek, wcieramy w sól i doprawiamy przyprawami, wcierając je w mięso rybne.
następnie rozłóż przygotowany stek na wysmarowanej odrobiną oleju ruszcie grillowym. Pieczemy rekina przez 3-4 minuty, następnie odwracamy stek (robimy to ostrożnie) i pieczemy go z drugiej strony przez kolejne 3-4 minuty.
ostatnim krokiem będzie wyciśnięcie soku z cytryny na stek rybny.
wszystko! Danie jest gotowe. Ostrożnie przenieś smażony stek z rekina z rusztu grillowego na płaski, szeroki talerz. W razie potrzeby możesz ozdobić rybę świeżymi ziołami (odpowiednia jest pietruszka, koperek, rozmaryn, tymianek). Na miejsce zostanie podany kieliszek dobrego białego wina-idealnie komponuje się z grillowaną rybą.
w razie potrzeby możesz podać stek z dowolnym dodatkiem-z warzyw, makaronu lub płatków zbożowych. W ten sposób otrzymasz pełnowartościowy obfity obiad.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Stek z rekina - 137 kcal/100g