grillowany stek z rekina

Przygotuj oryginalne danie i Zaskocz rodzinę i przyjaciół! Grillowany stek z rekina to niezwykłe danie na naszych szerokościach geograficznych, a jednocześnie proste w wykonaniu, efektowne i bardzo smaczne. Mięso rekina jest dość gęste, ponieważ steki są bardzo satysfakcjonujące i pożywne. Możesz je ugotować na dowolnym istniejącym grillu i potrzebujesz minimalnej ilości czasu. Jak każda ryba, rekin piecze się bardzo szybko.
♀RuzenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 83 % 19 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 0 % 0 g
129 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

mięso rekina jest produktem w naszym regionie delikatesowym, ale mimo to w dużych sieciach handlowych można znaleźć takie egzotyczne. Jak to ugotować? Dobre pytanie! Ale nie ma tu tajemnic-rekin jest przygotowywany, jak każda inna ryba, bardzo prosto i szybko.

pierwszą rzeczą jest mój stek. Robimy to ostrożnie, pod bieżącą wodą, a następnie suszymy ręcznikami papierowymi. Jeśli rekin jest zamrożony i najprawdopodobniej tak będzie, najpierw należy rozmrozić rybę. Musisz go poprawnie rozmrozić - to klucz do pysznego dania. W żadnym wypadku nie należy używać kuchenek mikrofalowych ani zanurzać ryb w gorącej wodzie. Idealnie, jeśli mrożony stek zostanie przeniesiony z zamrażarki do innej komory lodówki. W ciągu 12-18 godzin stek jest całkowicie rozmrożony, a proces będzie powolny. Pozwoli to zachować dobry smak steku i maksimum witamin.

grilluj dobrze do maksimum. Gdy się nagrzewa, wracamy do steku. Smarujemy go ze wszystkich stron oliwą z oliwek, wcieramy w sól i doprawiamy przyprawami, wcierając je w mięso rybne.

następnie rozłóż przygotowany stek na wysmarowanej odrobiną oleju ruszcie grillowym. Pieczemy rekina przez 3-4 minuty, następnie odwracamy stek (robimy to ostrożnie) i pieczemy go z drugiej strony przez kolejne 3-4 minuty.

ostatnim krokiem będzie wyciśnięcie soku z cytryny na stek rybny.

wszystko! Danie jest gotowe. Ostrożnie przenieś smażony stek z rekina z rusztu grillowego na płaski, szeroki talerz. W razie potrzeby możesz ozdobić rybę świeżymi ziołami (odpowiednia jest pietruszka, koperek, rozmaryn, tymianek). Na miejsce zostanie podany kieliszek dobrego białego wina-idealnie komponuje się z grillowaną rybą.

w razie potrzeby możesz podać stek z dowolnym dodatkiem-z warzyw, makaronu lub płatków zbożowych. W ten sposób otrzymasz pełnowartościowy obfity obiad.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Stek z rekina - 137   kcal/100g

Podobne przepisy