skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty, których będziemy potrzebować do zrobienia paelli z kurczakiem. Będziemy potrzebować: piersi z kurczaka, Zielonego mrożonego groszku, ryżu i warzyw z ziołami.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć i osuszyć papierowymi serwetkami. Pokrój mięso w kostkę około 2 centymetrów na 2. Obierz i umyj warzywa (usuń nasiona i łodygę z papryki), czosnek można pozostawić w skórce. Marchewkę pokroić w małe kwadraty, cebulę w kostkę, paprykę i kiełbasę.
Krok 3:
Do gotowania paelli lepiej jest użyć patelni z wysokimi krawędziami. Rozgrzej olej roślinny na dużym ogniu na patelni, dodaj kawałki fileta z kurczaka i smaż, ciągle mieszając, przez około pięć minut.
Krok 4:
Wyślij cebulę i marchewkę do mięsa, smaż wszystko razem przez kolejne pięć minut na dużym ogniu.
Krok 5:
Dodaj paprykę, wędzoną kiełbasę i pomidory na patelnię (znalazłem mini pomidory, użyłem ich w przepisie). W razie potrzeby z pomidora można usunąć skórkę, polewając pomidora wrzącą wodą. Smaż przez kolejne pięć minut.
Krok 6:
Wyślij zielony groszek, czosnek, kurkumę do wszystkich składników. Posolić wszystko do smaku i dodać ulubione przyprawy, wszystko ponownie wymieszać, pozostawić na kuchence na dwie lub trzy minuty.
Krok 7:
Opłucz ryż kilka razy w czystej wodzie, połóż go na zawartości patelni równą warstwą, zalej wszystko bulionem z kurczaka, aby płyn pokrył ryż o 1-1, 5 centymetra. Możesz użyć zwykłej wrzącej wody, nie będzie gorzej. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do średniego i pozostaw na 15-20 minut, aż ryż będzie gotowy.
Krok 8:
Gotowe danie posyp drobno posiekaną natką pietruszki, zdejmij patelnię z ognia i pozostaw paellę na co najmniej 5 minut.
Krok 9:
Podawaj na gorąco. Podczas serwowania posyp ziele angielskie według uznania.
z Zielonym mrożonym groszkiem do paelli można również dodać kukurydzę w puszkach.
w mojej rodzinie nie wszyscy lubią smak kukurydzy, więc paellę gotuję bez niej, danie okazuje się nadal bardzo aromatyczne i smaczne.
jeśli jesteś miłośnikiem pikantności, dodaj chili do smaku lub mieloną ostrą paprykę na patelnię w kroku 5.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g