Wybierz nieskazitelne autorskie i klasyczne przepisy na paellę na stronie internetowej 1000.menu. Wypróbuj różne potrawy z różnymi owocami morza, różnymi rybami, kurczakiem, królikiem, szynką, warzywami i grzybami. Szybki i dostępny ze wszystkiego, co jest – oto motto prawdziwej paelli!
każda hiszpańska gospodyni przygotowuje paellę na swój sposób, a każda odmiana jest uważana za «najbardziej poprawną». W całej gamie opcji gotowania paelli jest tylko kilka niezbędnych warunków: patelnia paellera z szerokim dnem, odpowiednio dobrany ryż i szafran, bez których zamieni się po prostu w owsiankę. Do gotowania zalecane są średnio ziarniste hiszpańskie odmiany ryżu: & laquo;Bomba & raquo;,« Calasparra »,« Walencja »i« Granza & raquo;. Nie jest źle i & laquo; Iberica & raquo;, & laquo;Arborio & raquo;. Tak, a nasza zwykła okrągła odmiana ryżu nie zepsuje jedzenia. Wybór innych składników zależy od własnego gustu i preferencji.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na paellę:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
oliwa z oliwek | 913 | 0 | 99.8 | 0 |
ryż | 344 | 6.7 | 0.7 | 78.9 |
pomidory | 23 | 1.1 | 0.2 | 3.8 |
papryka | 27 | 1.3 | 0 | 5.7 |
zielony groszek | 55 | 3.6 | 0.1 | 9.8 |
ciekawy przepis:
1. Na patelni z szerokim dnem dokładnie podgrzej oliwę z oliwek.
2. Wrzuć drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek, kostkę cebuli. Lekko podsmaż.
3. Obrane ze skóry i dowolnie pokrojone pomidory i cienkie krążki papryki chili Dodaj do cebuli i czosnku.
4. Mięso z kurczaka pokrojone w kostkę włożyć na patelnię z warzywami i mieszając smażyć przez około 5 minut.
5. Dodaj kółka chorizo, kawałki ryby, kalmary, ośmiornice, krewetki i małże. Dusić przez 6-8 minut.
6. Dodaj ryż. Sól, dodaj przyprawy (szafran, Curry, kardamon, papryka itp.)
7. Wlać bulion i wino. Gotuj na małym ogniu, aż płyn całkowicie się zagotuje.
8. Podawać posypane świeżymi ziołami i cytrynami.
pięć najszybszych przepisów na paellę:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
Paella pyszny obiad w 40 minut | 40 min | 176 | +89 |
Paella z kurczakiem | 40 min | 145 | +90 |
paella z warzywami | 45 min | 101 | +205 |
Paella z czerwonego ryżu z warzywami i serem | 50 min | 203 | +22 |
Hiszpańska paella z krewetkami | 1 h | 141 | +50 |
przydatne wskazówki:
• ryż nie jest moczony przed gotowaniem paelli w klasycznym przepisie.
* drogi szafran można zastąpić przyprawą curry.
• z warzyw lepiej jest użyć zielonego groszku, soczystej papryki, zielonej fasoli. Można dodać ostrą paprykę i kukurydzę w puszkach.
• jeśli nie ma gotowego bulionu i nie ma wystarczająco dużo czasu na jego przygotowanie, lepiej wlać paellę zwykłą wodą niż spożywać kostki bulionowe.