skład / składniki
metoda gotowania
przejdźmy więc do samego procesu gotowania. W przypadku paelli odpowiednia jest każda patelnia o grubych ściankach lub kocioł pilaw.
najpierw musisz pokroić kurczaka, wieprzowinę i kalmary na małe, cienkie kawałki. Nie martw się, jeśli kawałki nie są tego samego rozmiaru, najważniejsze jest, aby ciąć wzdłuż włókien, a nie w poprzek. Po uporaniu się z mięsem i kalmarami zajmij się słodką papryką. Ostrożnie pokrój i obierz z nasion i pokrój w kostkę o szerokości krawędzi około 1 cm. Do tego przepisu lepiej wziąć młody czosnek, jest bardziej aromatyczny. Podczas krojenia cebuli i czosnku umieść patelnię do podgrzania. Dodaj olej, gdy patelnia zacznie się nagrzewać, aby aromat oliwy z oliwek został przeniesiony na twoje danie.
gdy patelnia się rozgrzeje, ułóż mięso i kalmary i dodaj krewetki. Należy je smażyć na średnim ogniu na oleju i ułożyć. Na tej samej patelni umieść cebulę, czosnek i paprykę. Gdy cebula będzie przezroczysta, dodaj ryż, groszek i łyżkę mielonego szafranu i wlej litr bulionu. Przygotowanie bulionu jest bardzo proste-aby to zrobić, włóż połowę kurczaka, całą obraną cebulę, 2 marchewki i liść laurowy do rondla z zimną wodą. Gotuj bulion na małym ogniu, aż mięso z kurczaka zmieni kolor na biały, nie zapominając o usunięciu piany. Dusić ryż z bulionem na małym ogniu przez 10 minut, ciągle mieszając. Następnie dodaj mięso, kalmary i krewetki oraz kolejną łyżkę szafranu i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
a teraz paella jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g