skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić paellę z owoców morza? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Owoce morza nie muszą być wcześniej rozmrażane. Jeśli nie znajdziesz specjalnego ryżu do paelli, weź dowolny okrągły szary.
Krok 2:
Opłucz owoce morza pod zimną bieżącą wodą, a następnie spuść nadmiar wody przez durszlak.
Krok 3:
Odłóż ośmiornice, kalmary i małże bez muszli do osobnego pojemnika, dopóki nie będą dla Ciebie przydatne.
Krok 4:
Jeśli nie masz patelni na paellę, weź dowolną płytką z płaskim dnem. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć małże i krewetki. Jeśli krewetki są ugotowane, podgrzej je przez 1 minutę i wyjmij z patelni. Jeśli nie-smaż z obu stron, aż będą ugotowane, aż staną się pomarańczowe. Usuń małże z patelni, gdy się otworzą. Te, które się nie otworzyły-wyrzuć, nie możesz ich jeść.
Krok 5:
Cebulę i czosnek obrać, opłukać i pokroić w małe kostki. Umieść je na patelni i smaż na ponadprzeciętnym ogniu przez 3 do 4 minut, aż cebula będzie miękka.
Krok 6:
Umyj pomidora, usuń łodygę i pokrój na dowolne kawałki. Dodaj do cebuli i czosnku. Mieszając, smaż przez 2 minuty.
Krok 7:
Następnie dodaj przyprawy i wymieszaj.
Krok 8:
Ryż nie musi być płukany. Dodaj go do patelni. Mieszaj, aż będzie gładka i smaż przez chwilę, 1 lub 2 minuty. Możesz zmniejszyć ogień, aby paella się nie przypaliła.
Krok 9:
Dodaj gorącą wodę (lub bulion). Sól i mieszaj, aż będzie gładka. Dusić na średnim ogniu przez około 10 minut. Ciecz powinna odparować około połowy.
Krok 10:
Umyj paprykę, usuń łodygę i nasiona, pokrój w małe kostki. Dodaj do patelni i równomiernie rozprowadź.
Krok 11:
Jeśli jest za dużo płynu, zwiększ ogień, aby szybko odparował. Pokrój kalmary w pierścienie lub półpierścienie. Gdy ryż będzie już wyższy niż bulion, dodaj surowe owoce morza. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty.
Krok 12:
Następnie dodaj groszek, wymieszaj, posmakuj. W razie potrzeby dodaj sól.
Krok 13:
Gdy prawie nie ma bulionu, wyłącz kuchenkę, paella jest prawie gotowa.
zdejmij patelnię z ognia, ułóż pozostałe małże i krewetki na wierzchu, przykryj ręcznikiem lub pokrywką i odstaw na 10-15 minut. Paella jest zwykle podawana na patelni lub dużym okrągłym naczyniu, dodając plasterki cytryny i dekorując ziołami.
po dodaniu owoców morza nie można go zbyt długo trzymać na kuchence, aby owoce morza nie stały się "gumowe" i nie pogorszyły smaku gotowego dania.
pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ośmiornica - 164 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g