szaszłyki wieprzowe z cytryną i cebulą

Czas na pachnące, wiosenne kebaby! Szaszłyki marynowane w cebuli z cytryną to niezwykle smaczne, satysfakcjonujące i bardzo apetyczne danie. Świetna opcja na poczęstunek dla dużej grupy przyjaciół.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 13 g
tłuszcze 53 % 17 g
węglowodany 6 % 2 g
211 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować szaszłyki z cytryną i cebulą? Przygotuj wymaganą ilość składników. Wieprzowina wybierz część mięsną, bez kości. Może to być szyja lub szynka. Weź średnią cytrynę, cebulę też.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Umyj cytrynę pod bieżącą wodą za pomocą szczotki do zabrudzeń. Jedna cytryna wystarczy. Jeśli weźmiesz więcej, mięso będzie kwaśne, pamiętaj o tym!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowane mięso wieprzowe pokroić na kawałki o odpowiedniej wielkości na kebab. Kawałki nie powinny być bardzo duże, ponieważ nie będą miały czasu na pieczenie w środku. A jeśli są bardzo małe, po prostu wyschną w wysokiej temperaturze. Wszystkie kawałki muszą być tego samego rozmiaru, aby były ugotowane w tym samym czasie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój obraną cebulę w cienkie półpierścienie. Aby zapobiec łzom podczas krojenia cebuli, trzymaj same cebule i nóż w bardzo zimnej wodzie. Pamiętaj o posiekanej cebuli rękami, aby sok zaczął płynąć szybciej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wybierz miskę o odpowiednim rozmiarze do marynowania mięsa. Może być plastikowy, szklany lub ceramiczny. Do pokrojonego mięsa dodaj zmiażdżoną cebulę. Użyj rąk, aby wycisnąć sok z cytryny bezpośrednio do mięsa. Do smaku dodaj przyprawy. Może to być gotowy zestaw przypraw do grilla lub po prostu mielona czarna lub czerwona papryka. Skoncentruj się na swoich upodobaniach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw do marynowania na kilka godzin. Moje mięso marynowało się przez prawie dzień. Na długie marynowanie włóż mięso do lodówki. A jeśli masz tylko 3-5 godzin, możesz pozostawić do marynowania w temperaturze pokojowej. Podczas marynowania wymieszaj mięso kilka razy. Na godzinę przed gotowaniem dodaj sól do mięsa według własnych upodobań.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze marynowane mięso nawlecz na szaszłyki ciasno do siebie i gotuj nad gorącymi węglami równomiernie smażąc ze wszystkich stron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Szaszłyki przewijaj cały czas, aby mięso się nie przypaliło. Podawaj gotowe mięso ze świeżymi warzywami, sałatką. Możesz dodatkowo przygotować dowolny sos. Miłego poczęstunku!

Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy