skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować szaszłyki z cytryną i cebulą? Przygotuj wymaganą ilość składników. Wieprzowina wybierz część mięsną, bez kości. Może to być szyja lub szynka. Weź średnią cytrynę, cebulę też.
Krok 2:
Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Umyj cytrynę pod bieżącą wodą za pomocą szczotki do zabrudzeń. Jedna cytryna wystarczy. Jeśli weźmiesz więcej, mięso będzie kwaśne, pamiętaj o tym!
Krok 3:
Przygotowane mięso wieprzowe pokroić na kawałki o odpowiedniej wielkości na kebab. Kawałki nie powinny być bardzo duże, ponieważ nie będą miały czasu na pieczenie w środku. A jeśli są bardzo małe, po prostu wyschną w wysokiej temperaturze. Wszystkie kawałki muszą być tego samego rozmiaru, aby były ugotowane w tym samym czasie.
Krok 4:
Pokrój obraną cebulę w cienkie półpierścienie. Aby zapobiec łzom podczas krojenia cebuli, trzymaj same cebule i nóż w bardzo zimnej wodzie. Pamiętaj o posiekanej cebuli rękami, aby sok zaczął płynąć szybciej.
Krok 5:
Wybierz miskę o odpowiednim rozmiarze do marynowania mięsa. Może być plastikowy, szklany lub ceramiczny. Do pokrojonego mięsa dodaj zmiażdżoną cebulę. Użyj rąk, aby wycisnąć sok z cytryny bezpośrednio do mięsa. Do smaku dodaj przyprawy. Może to być gotowy zestaw przypraw do grilla lub po prostu mielona czarna lub czerwona papryka. Skoncentruj się na swoich upodobaniach.
Krok 6:
Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw do marynowania na kilka godzin. Moje mięso marynowało się przez prawie dzień. Na długie marynowanie włóż mięso do lodówki. A jeśli masz tylko 3-5 godzin, możesz pozostawić do marynowania w temperaturze pokojowej. Podczas marynowania wymieszaj mięso kilka razy. Na godzinę przed gotowaniem dodaj sól do mięsa według własnych upodobań.
Krok 7:
Dobrze marynowane mięso nawlecz na szaszłyki ciasno do siebie i gotuj nad gorącymi węglami równomiernie smażąc ze wszystkich stron.
Krok 8:
Szaszłyki przewijaj cały czas, aby mięso się nie przypaliło. Podawaj gotowe mięso ze świeżymi warzywami, sałatką. Możesz dodatkowo przygotować dowolny sos. Miłego poczęstunku!
Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g