skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić indyka z grzybami w sosie śmietanowym ? Przygotuj jedzenie. Steki z indyka można zastąpić piersiami, do smażenia lepiej jest wziąć oliwę z oliwek, można ją zastąpić olejem słonecznikowym. Do sosu śmietanowego użyłem mleka, możesz użyć śmietanki mlecznej o zawartości tłuszczu 10, 15 i 20%. Im grubsza śmietana, tym grubszy SOS. Rosół można ugotować z kurczaka lub indyka do podania można użyć ulubionej drobno posiekanej zieleni.
Krok 2:
Opłucz steki z indyka pod bieżącą wodą i zanurz w ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar wilgoci. Dopraw steki solą i pieprzem z obu stron.
Krok 3:
Na patelnię o dużej średnicy wlej oliwę z oliwek i umieść patelnię na kuchence, rozgrzej olej na średnim ogniu. Ułóż steki z indyka i smaż przez 5-7 minut, aby indyk miał złotą skórkę. Następnie odwróć i smaż z drugiej strony również przez 5-7 minut. Przenieś smażone steki do miski i zamknij pokrywkę, aby mięso nie pękło i pozostało soczyste.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Obierz i posiekaj ząbki czosnku. Umyj pieczarki pod bieżącą wodą z piasku i innych zanieczyszczeń, w razie potrzeby usuń tak zwaną "spódnicę"dla większej estetyki. Pokrój pieczarki na talerze.
Krok 5:
Na patelnię, na której smażono indyka, włóż masło i rozpuść. Natychmiast wyślij posiekaną cebulę i czosnek, a także posiekane grzyby na patelnię, sól i pieprz.
Krok 6:
Na patelni dodaj mąkę pszenną do warzyw i kontynuuj gotowanie warzyw przez 7 minut, pamiętając o ich wymieszaniu. Mąka powinna być dobrze rozprowadzona i równomiernie przykryć wszystkie warzywa. Im lepiej mąka zostanie rozprowadzona, tym bardziej jednorodny będzie sos.
Krok 7:
Wlej bulion i mleko krowie na patelnię, dobrze wymieszaj i zagotuj sos śmietanowy. Dodaj parmezan i ponownie wymieszaj.
Krok 8:
Włóż steki z indyka na patelnię i kontynuuj gotowanie potrawy już na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a Indyk się ugotuje. Ten proces może zająć kolejne 5-7 minut.
Krok 9:
Przed podaniem posyp naczynie drobno posiekaną natką pietruszki.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g