Indyk z pieczarkami w sosie śmietanowym

idealny rodzinny posiłek dla dzieci i dorosłych! Taki indyk z grzybami w kremowym sosie każdy dodatek sprawi, że będzie bardzo soczysty, czy to gryka, czy puree. Po prostu polej go sosem, a następnie połóż soczysty stek na talerzu, a pyszny obiad jest gotowy!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 12 % 3 g
157 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić indyka z grzybami w sosie śmietanowym ? Przygotuj jedzenie. Steki z indyka można zastąpić piersiami, do smażenia lepiej jest wziąć oliwę z oliwek, można ją zastąpić olejem słonecznikowym. Do sosu śmietanowego użyłem mleka, możesz użyć śmietanki mlecznej o zawartości tłuszczu 10, 15 i 20%. Im grubsza śmietana, tym grubszy SOS. Rosół można ugotować z kurczaka lub indyka do podania można użyć ulubionej drobno posiekanej zieleni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz steki z indyka pod bieżącą wodą i zanurz w ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar wilgoci. Dopraw steki solą i pieprzem z obu stron.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelnię o dużej średnicy wlej oliwę z oliwek i umieść patelnię na kuchence, rozgrzej olej na średnim ogniu. Ułóż steki z indyka i smaż przez 5-7 minut, aby indyk miał złotą skórkę. Następnie odwróć i smaż z drugiej strony również przez 5-7 minut. Przenieś smażone steki do miski i zamknij pokrywkę, aby mięso nie pękło i pozostało soczyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Obierz i posiekaj ząbki czosnku. Umyj pieczarki pod bieżącą wodą z piasku i innych zanieczyszczeń, w razie potrzeby usuń tak zwaną "spódnicę"dla większej estetyki. Pokrój pieczarki na talerze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelnię, na której smażono indyka, włóż masło i rozpuść. Natychmiast wyślij posiekaną cebulę i czosnek, a także posiekane grzyby na patelnię, sól i pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni dodaj mąkę pszenną do warzyw i kontynuuj gotowanie warzyw przez 7 minut, pamiętając o ich wymieszaniu. Mąka powinna być dobrze rozprowadzona i równomiernie przykryć wszystkie warzywa. Im lepiej mąka zostanie rozprowadzona, tym bardziej jednorodny będzie sos.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej bulion i mleko krowie na patelnię, dobrze wymieszaj i zagotuj sos śmietanowy. Dodaj parmezan i ponownie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż steki z indyka na patelnię i kontynuuj gotowanie potrawy już na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a Indyk się ugotuje. Ten proces może zająć kolejne 5-7 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przed podaniem posyp naczynie drobno posiekaną natką pietruszki.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy