pomidory z serem na patelni

soczysta, wszechstronna przekąska z pomidorów i sera! Szybkie i soczyste danie jest bardzo proste w przygotowaniu! Pomidory są bardzo soczyste i smaczne, a stopiony ser to wspaniały dodatek! Taką przekąskę można podawać z gotowanym ryżem, owsianką, puree ziemniaczanym.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 58 % 11 g
węglowodany 21 % 4 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do gotowania pomidorów z serem na patelni. Będziesz potrzebował: świeżych pomidorów, cebuli, szczypiorku, oleju roślinnego, soli, czarnego pieprzu, twardego sera. Wskazane jest, aby wybierać pomidory umiarkowanie gęste, dojrzałe, soczyste. Idealną opcją jest sezonowa gleba. Ser można wziąć w dowolny sposób, ważne jest, aby łatwo się topił.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Obierz również szczypiorek i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się półprzezroczysty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory opłucz, pokrój w plasterki o grubości około 5-6 mm.ułóż je równomiernie na podsmażonej cebuli i czosnku. Sól i pieprz pomidory. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Pomidory powinny zmięknąć. Ogień powinien być wystarczająco silny, aby pomidory były dobrze ugaszone, ale także tak, aby cebula i czosnek się nie przypaliły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe pomidory można zdjąć z ognia. Twardy ser pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na gotowych pomidorach. Przykryj patelnię na kilka minut, aby ser się stopił.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe pomidory z serem na patelni można podawać zarówno na ciepło, jak i schłodzone. Podczas serwowania gotowe danie dobrze byłoby uzupełnić posiekanymi ziołami według własnego gustu-pomidory staną się jaśniejsze i bardziej apetyczne. Użyłem szczypiorku pokrojonego ukośnie. Smacznego!

Wybierz pomidory średniej wielkości, aby krążki nie były zbyt duże, ale też niezbyt małe.
oprócz czarnego mielonego pieprzu możesz wziąć przyprawę, taką jak zioła włoskie lub prowansalskie. Ten zestaw przypraw jest idealny do kombinacji takich jak pomidory i ser.
jeśli jest za dużo soku, nadmiar można odparować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy