skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do gotowania pomidorów z serem na patelni. Będziesz potrzebował: świeżych pomidorów, cebuli, szczypiorku, oleju roślinnego, soli, czarnego pieprzu, twardego sera. Wskazane jest, aby wybierać pomidory umiarkowanie gęste, dojrzałe, soczyste. Idealną opcją jest sezonowa gleba. Ser można wziąć w dowolny sposób, ważne jest, aby łatwo się topił.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Obierz również szczypiorek i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się półprzezroczysty.
Krok 3:
Pomidory opłucz, pokrój w plasterki o grubości około 5-6 mm.ułóż je równomiernie na podsmażonej cebuli i czosnku. Sól i pieprz pomidory. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Pomidory powinny zmięknąć. Ogień powinien być wystarczająco silny, aby pomidory były dobrze ugaszone, ale także tak, aby cebula i czosnek się nie przypaliły.
Krok 4:
Gotowe pomidory można zdjąć z ognia. Twardy ser pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na gotowych pomidorach. Przykryj patelnię na kilka minut, aby ser się stopił.
Krok 5:
Gotowe pomidory z serem na patelni można podawać zarówno na ciepło, jak i schłodzone. Podczas serwowania gotowe danie dobrze byłoby uzupełnić posiekanymi ziołami według własnego gustu-pomidory staną się jaśniejsze i bardziej apetyczne. Użyłem szczypiorku pokrojonego ukośnie. Smacznego!
Wybierz pomidory średniej wielkości, aby krążki nie były zbyt duże, ale też niezbyt małe.
oprócz czarnego mielonego pieprzu możesz wziąć przyprawę, taką jak zioła włoskie lub prowansalskie. Ten zestaw przypraw jest idealny do kombinacji takich jak pomidory i ser.
jeśli jest za dużo soku, nadmiar można odparować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g