skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić francuskie mięso z kurczaka z grzybami w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Filet z dowolnej części kurczaka wystarczy-kup gotowy lub odetnij filet z kości. Weź białe pieczarki bez plam i uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Do dekoracji lepiej nadają się małe grzyby. Wziąłem dużą cebulę, ale wystarczy mała cebula. Ser - dowolny twardy lub półstały.
Krok 2:
Filety opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój na kawałki o grubości 2-3 cm i wytrzyj powstałe kawałki ręcznikiem papierowym. Ubij mięso z obu stron, nie musisz mocno bić, kawałki powinny pozostać nienaruszone. Lekko posmaruj dno naczynia do pieczenia olejem roślinnym, włóż przygotowany filet, sól i pieprz. Użyłem formy o wymiarach 25x20 cm.
Krok 3:
Pieczarki obrać, opłukać i pokroić w talerze o grubości 2-3 mm. na patelnię wlać trochę oleju roślinnego i smażyć grzyby na średnim ogniu.
Krok 4:
Obierz i posiekaj czosnek w dowolny sposób. Po prostu pokroiłam nożem. Rozłóż czosnek równomiernie na filecie z kurczaka, lekko wetrzyj.
Krok 5:
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie półpierścienie i ułożyć na czosnku. Aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą.
Krok 6:
Pieczarki smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar wody wyparuje, około 10 minut. Odłóż kilka talerzy pieczarek do dekoracji.
Krok 7:
Ułóż grzyby w następnej warstwie po cebuli.
Krok 8:
Zetrzyj ser na grubej tarce i wymieszaj z majonezem.
Krok 9:
Nałóż warstwę masy serowo-majonezowej na grzyby, równomiernie rozprowadź. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni w trybie "tylko od dołu" na 30 minut. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku.
Krok 10:
Wyjmij formę z piekarnika i rozłóż talerze pieczarek na plasterki pomidora. Z pomidorów i oliwek możesz zrobić kwiaty, tak jak ja. Ponownie włóż naczynie do piekarnika i piecz przez kolejne 15 minut, a następnie przełącz tryb na "góra+dół" i piecz, aż Czapka serowa się zarumieni.
wyjmij gotowe mięso po francusku z piekarnika, aby lekko ostygło i po 10-20 minutach podawaj, krojąc na kawałki.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g