skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a w tym czasie zaczynamy gotować paellę.
2. Przygotowujemy składniki:
- Chorizo kroimy w cienkie plasterki;
- obierz i drobno posiekaj cebulę;
- umyj paprykę, wytrzyj ręcznikiem, Wytnij łodygę, usuń nasiona, przecinając paprykę na pół. Następnie pokrój go na małe kawałki;
- obierz ząbki czosnku i posiekaj nożem lub drobną tarką;
- pomidory myjemy, przecieramy ręcznikiem i kroimy w drobną kostkę;
- dobrze spłucz ryż do czystej wody.
2. Umieść małą patelnię na średnim ogniu, dobrze ją podgrzej, rozłóż kółka chorizo i smaż je przez 1-2 minuty z każdej strony (aż będą chrupiące). Gotową kiełbasę układamy na szerokim talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby szkło było pełne oleju.
3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Możesz użyć Kazanka. Włóż posiekaną cebulę i paprykę, posiekany czosnek do oleju. Mieszając, gotujemy wszystko razem przez 5 minut (do zmiękczenia), po czym dodajemy ryż i wędzoną paprykę, wszystko mieszamy, gotujemy przez 1 minutę.
4. Włóż pomidory i szafran (kurkumę) na patelnię do ryżu, wlej bulion z kurczaka, wszystko wymieszaj, zagotuj. Następnie, gdy płyn się zagotuje, dodaj Chorizo, ponownie wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
5. Przykryj patelnię podwójną warstwą folii i włóż do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na 25 minut. Gdy minie czas, otwórz piekarnik, dodaj krewetki i groszek do patelni, ponownie przykryj folią. Pieczemy wszystko razem przez 7 minut. Ryż powinien stać się miękki, a krewetki powinny mieć czas na gotowanie.
6. Moje cytryny i pietruszkę. Cytryny są dobrze z trzema gąbkami, aby zmyć warstwę środka konserwującego, a następnie wybierz ręcznikiem i pokrój na duże kawałki. Staramy się, aby kawałki były piękne. Umyj pietruszkę, wysusz, zostaw liście w całości.
7. Udekoruj gotową paellę cytrynami i pietruszką, podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Mięso suszone - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa osobna - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g