skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować kurki w śmietanie, potrzebujemy: kurki; śmietana; mąka; koperek; olej roślinny; czarny pieprz; sól.
Krok 2:
Przygotuj mąkę.
Krok 3:
Wymieszaj śmietanę z mąką.
Krok 4:
Kurki dokładnie opłucz i osusz. Gotuj grzyby w osolonej wodzie przez około 20 minut. Wrzuć grzyby do durszlaka i pozwól całej wodzie spłynąć.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim kurki przez 5-7 minut. Dodaj mieszankę śmietany i mąki. Sól, pieprz. Wymieszać.
Krok 6:
Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
Krok 7:
Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Krok 8:
Posyp kurki w śmietanie posiekanym koperkiem.
Krok 9:
Ułóż kurki na talerzach. Smacznego!
kurki to grzyby jadalne. Przedstawiciele rodziny kurek liczą 60 gatunków, z których większość może być spożywana, a także wykorzystywana do celów terapeutycznych. Osobliwością wyglądu kurków jest brak wyraźnego kapelusza. Ten ostatni prawie całkowicie łączy się z nogą. Zewnętrznie przypominają Odwrócony parasol. Kolor ciała grzyba kurki & amp; nbsp; jest od jasnożółtego do wyraźnego pomarańczowego. Kapelusz jest gładki, z falistymi krawędziami, w środku wciśnięty. Jego średnica może osiągnąć 12 cm, Noga grzyba zwęża się w dół. Grzyb ma lekko kwaśny smak.
dzięki jasnemu kolorowi grzybów znalezienie ich jest dość łatwe. Ponadto jadalne gatunki kurków zwykle rosną w dużych rodzinach, więc idąc do lasu po deszczu, możesz liczyć na duże zbiory tych grzybów.
na tle takich przedstawicieli flory wyróżniają się walorami smakowymi i leczniczymi. W miazdze absolutnie nie ma robaków, nie pękają ani nie kruszą się.
w tym samym lesie można znaleźć fałszywe kurki, które są trujące i mogą zaszkodzić ciału. Jak odróżnić prawdziwe przypadki od fałszywych:
- prawdomówni mają niepowtarzalny zapach, nieprzyjemny zapach pochodzi od ich braci oszustów;
- fałszywe mają czysty pomarańczowy kolor, prawda łączy się ze złotym kolorem;
- fałszywi bracia mają puste, cienkie nogi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kurki - 13 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g