kurki w śmietanie

pyszne danie z najjaśniejszych i najpiękniejszych grzybów jadalnych. Kurki w śmietanie można podawać jako dodatek do dań mięsnych i jako danie główne, a jako dodatek podawać gotowane ziemniaki w kawałkach lub w postaci puree lub gotowanego ryżu. Będzie pyszne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 76 % 13 g
węglowodany 12 % 2 g
133 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować kurki w śmietanie, potrzebujemy: kurki; śmietana; mąka; koperek; olej roślinny; czarny pieprz; sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj mąkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj śmietanę z mąką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kurki dokładnie opłucz i osusz. Gotuj grzyby w osolonej wodzie przez około 20 minut. Wrzuć grzyby do durszlaka i pozwól całej wodzie spłynąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim kurki przez 5-7 minut. Dodaj mieszankę śmietany i mąki. Sól, pieprz. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp kurki w śmietanie posiekanym koperkiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż kurki na talerzach. Smacznego!

kurki to grzyby jadalne. Przedstawiciele rodziny kurek liczą 60 gatunków, z których większość może być spożywana, a także wykorzystywana do celów terapeutycznych. Osobliwością wyglądu kurków jest brak wyraźnego kapelusza. Ten ostatni prawie całkowicie łączy się z nogą. Zewnętrznie przypominają Odwrócony parasol. Kolor ciała grzyba kurki & amp; nbsp; jest od jasnożółtego do wyraźnego pomarańczowego. Kapelusz jest gładki, z falistymi krawędziami, w środku wciśnięty. Jego średnica może osiągnąć 12 cm, Noga grzyba zwęża się w dół. Grzyb ma lekko kwaśny smak.
dzięki jasnemu kolorowi grzybów znalezienie ich jest dość łatwe. Ponadto jadalne gatunki kurków zwykle rosną w dużych rodzinach, więc idąc do lasu po deszczu, możesz liczyć na duże zbiory tych grzybów.
na tle takich przedstawicieli flory wyróżniają się walorami smakowymi i leczniczymi. W miazdze absolutnie nie ma robaków, nie pękają ani nie kruszą się.

w tym samym lesie można znaleźć fałszywe kurki, które są trujące i mogą zaszkodzić ciału. Jak odróżnić prawdziwe przypadki od fałszywych:
- prawdomówni mają niepowtarzalny zapach, nieprzyjemny zapach pochodzi od ich braci oszustów;
- fałszywe mają czysty pomarańczowy kolor, prawda łączy się ze złotym kolorem;
- fałszywi bracia mają puste, cienkie nogi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy