skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zacznij robić pizzę od ciasta. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Oliwa z oliwek jest używana w klasycznym przepisie na ciasto do pizzy. Ale można go zastąpić dowolnym innym rafinowanym olejem roślinnym. Użyj mąki najwyższej jakości. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Przed użyciem drożdży przeczytaj ich instrukcje. Istnieją różne rodzaje drożdży-niektóre należy aktywować, rozpuszczając je wcześniej w wodzie temploy lub mleku, a niektóre można natychmiast dodać do mąki. Te, które musimy aktywować, będą dla nas odpowiednie. Dodaj cukier i drożdże do ciepłego mleka (37-40°C). Mieszaj i odstaw na 10 minut. Jeśli na powierzchni pojawi się bujna Czapka, drożdże uaktywniły się i możesz kontynuować gotowanie.
Krok 3:
Aby zagnieść ciasto, weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki lub szeroką poziomą powierzchnię roboczą. Będę ugniatał na desce. Przesiej mąkę, aby usunąć drobne zanieczyszczenia, a ciasto zostanie nasycone tlenem. Wlej połowę mąki do miski (lub na powierzchnię). Dodaj sól i wymieszaj z mąką, aby ciasto było równomiernie solone. Zrób wgłębienie na środku mąki.
Krok 4:
Wlej połowę oliwy z oliwek do mąki i małe porcje drożdży rozcieńczonych w mleku. Pamiętaj, aby dodać płynny składnik do suchego, a nie odwrotnie. Więc ciasto okaże się najbardziej udane. Ponieważ właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów mogą się różnić, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj mąkę w małych porcjach. Pozostaw trochę mąki (około 1 łyżki stołowej) do podpylania.
Krok 5:
Ciasto powinno być miękkie i delikatne, ale nie przyklejać się do dłoni. Posmaruj spód i boki miski oliwą z oliwek, aby ciasto nie przykleiło się do naczynia. Gotowe ciasto obtocz również rękami z masłem. Przykryj miskę serwetką lub ręcznikiem, aby nie wyschła i dobrze się unosiła. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 1-1, 5 godziny.
Krok 6:
Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Klasyczna wersja tej pizzy wykorzystuje filet z piersi kurczaka. Jednak bardziej lubię mięso z kurczaka z uda, dzięki niemu Pizza staje się jeszcze smaczniejsza. Grzyby nadają się świeże lub mrożone. Weź mleko o zawartości tłuszczu co najmniej 2%, olej roślinny - dowolny.
Krok 7:
Opłucz kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi, aby podczas smażenia było mniej rozprysków. Pokrój go w cienkie paski. Obierz cebulę, opłucz i pokrój w cienkie półpierścienie. W ten sposób szybko się ugotują i pozostaną całymi kawałkami. Jeśli chcesz, aby cebula nie była widoczna w nadzieniu, posiekaj ją na małe kostki. Pieczarki obrać, opłukać i pokroić w cienkie talerze. Dzięki temu smak grzybów zostanie lepiej zachowany i szybciej się ugotują.
Krok 8:
Aby usmażyć nadzienie, weź patelnię o średnicy co najmniej 22 cm, aby zmieściło się całe nadzienie. Podgrzej go na średnim ogniu. Wlej olej i na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, smaż mięso z kurczaka, aż nabierze białego koloru.
Krok 9:
Dodaj grzyby i smaż przez kolejne 5-10 minut. Jeśli używasz mrożonych pieczarek, przygotuj się na wydłużenie czasu smażenia, ponieważ wydzielają dużo wilgoci. Kieruj się w ten sposób-jeśli produkty nie unoszą się w wodzie, dodaj cebulę.
Krok 10:
Sól i pieprz. Smaż wszystko razem, aż wilgoć całkowicie wyparuje.
Krok 11:
Dodaj mleko na patelnię. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Zmniejsz ogień, przesiej mąkę na wierzch nadzienia. Ciągle mieszając, dusić nadzienie przez kolejne 2-3 minuty, aby zgęstniało.
Krok 12:
Nadzienie jest gotowe, pozostaw do ostygnięcia. Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Krok 13:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 14:
W tym czasie ciasto powinno wzrosnąć kilka razy. Rozwałkuj go wałkiem do ciasta lub rękami w okrągłą warstwę o średnicy około 30 cm, pozostaw krawędzie grubsze, aby utworzyć bok.
Krok 15:
Równomiernie rozprowadź nadzienie na cieście.
Krok 16:
Posyp startym serem na wierzchu. Piec przez 15-20 minut na środkowej półce rozgrzanego do 200 stopni piekarnika w trybie "góra-dół". Czas gotowania zależy od specyfikacji piekarnika, więc sprawdź, czy jest gotowy. W gotowej pizzy ciasto wyrośnie i lekko się zarumieni. Po delikatnym naciśnięciu dłonią ciasto nie powinno & quot; chodzić & quot;.
ciasto na pizzę jest przewiewne, nadzienie jest delikatne z kremowymi nutami, a na wierzchu skórka serowa.
piecze się bardzo szybko. Jest to przyjemne, ponieważ przygotowanie nadzienia zajmuje więcej czasu niż w przypadku innych rodzajów pizzy.
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
.
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal / 100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal / 100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g