skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Borowiki do przygotowania sosu można używać nie tylko świeżych, ale także mrożonych. Grzyby, jeśli są świeże, umyć, oczyścić z gruzu, pokroić w średniej wielkości kostkę. Obierz cebulę i pokrój w podobny sposób. Na patelni rozpuść masło (nada potrawie przyjemny kremowy smak), smaż na nim cebulę, aż będzie przezroczysta. Dodaj ugotowane grzyby do cebuli, wymieszaj i smaż, aż uzyskasz lekki rumieniec z grzybami.
jeśli śmietana jest gęsta, należy ją rozcieńczyć wodą. Ilość dodanej śmietany można zmienić w zależności od grubości sosu, który chcesz przygotować. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, możesz użyć innych przypraw, jeśli chcesz, ale nie zagłuszaj naturalnego przyjemnego aromatu grzybów leśnych. Wymieszaj zawartość patelni, zmniejsz ogień do powolnego i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Ciecz powinna odparować o jedną trzecią, a sos zgęstnieje. Jeśli wręcz przeciwnie, krem jest płynny i chcesz, aby sos był gęsty, możesz dodać łyżkę mąki pszennej do płynu. Ale mąkę należy rozcieńczyć w zimnej śmietanie, a dopiero potem wlać powstałą mieszaninę na patelnię z grzybami, w przeciwnym razie mąka może zebrać się w grudki, które zepsują SOS. W razie potrzeby możesz dodać drobno posiekany świeży koperek. Sos jest gotowy. Można go zmielić na jednorodną masę za pomocą blendera lub, jeśli chcesz, gdy kawałki grzybów są wyczuwalne w sosie, pozostawić w tej formie.
sos z borowików doskonale uzupełni prawie każdy dodatek, pod względem odżywczym nie będzie nawet gorszy od produktów mięsnych,więc danie można podawać bez mięsa. Taki sos podawany jest z makaronem, zbożami, tłuczonymi ziemniakami, gotowanymi ziemniakami, pierogami ziemniaczanymi, stosowany nawet jako pasta do chleba, kanapek, dekoracji różnych przekąsek.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g