skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Na śniadanie dla jednej osoby wystarczy kilka jaj kurzych, ponieważ większe spożycie jaj kurzych jest natychmiast szkodliwe. Ilość innych składników może się różnić w zależności od preferencji smakowych. W przypadku jajecznicy lepiej jest użyć masła, okazuje się, że danie jest bardziej aromatyczne i smaczne, ale także wysokokaloryczne. Dlatego dla tych, którzy monitorują swoją dietę, możesz zastąpić ją roślinną.
Krok 2:
Twardy ser lepiej jest używać naturalnego produktu, jest nie tylko smaczniejszy i zdrowszy, ale w rzeczywistości stopi się i nie pozostanie na startej masie. Zetrzyj ser na średniej tarce. Jeśli nie chcesz pracować z tarką, możesz szybko pokroić ją nożem, ale musisz to zrobić bardzo drobno.
Krok 3:
Umieść kawałek masła na patelni, rozpuść go. Kiedy się rozgrzeje. Wbijamy jaja kurze, starając się, aby żółtka się nie rozprzestrzeniły, jeśli chcesz uzyskać jajecznicę. I możesz, wręcz przeciwnie, rozciągnąć je widelcem, otrzymasz jajecznicę. Smak potrawy nie pogorszy się z tego powodu.
Krok 4:
Kiedy białko się złapie. Posyp jaja kurze mielonym czarnym pieprzem i odrobiną soli, aby nie przesolić naczynia (nie zapominaj, że w naczyniu będziemy mieli więcej sera i jest wystarczająco słony). Gdy żółtka są lekko usmażone, posyp startym serem na wierzchu. Przykryj patelnię jajecznicą pokrywką i smaż na średnim ogniu przez około 3-5 minut.
Krok 5:
Czas smażenia zależy od pracy pieca, patelni i smaku, jeśli chcesz, aby żółtko było płynne, musisz wcześniej zdjąć patelnię z jajecznicą z ognia, aby jajka były dobrze usmażone, musisz trochę dłużej trzymać, możesz już na wyłączonym piecu. Układamy jajecznicę na talerzu lub podajemy na patelni, posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g