jajecznica ze świeżymi ziołami i tartym serem

pyszne, szybkie i pożywne danie śniadaniowe! Jajecznica to jedna z popularnych opcji śniadaniowych. To danie jest nie tylko szybkie w przygotowaniu (wystarczy dosłownie pięć minut i śniadanie jest gotowe), ale także pożywne dzięki białkom zawartym w jajach kurzych. Ponadto jajecznicę można uzupełnić różnymi składnikami (jaja kurze są łączone z wieloma produktami), za każdym razem uzyskując nowy smak, który urozmaica menu. Na przykład przepis na jajecznicę z serem jest bardzo poszukiwany w porównaniu z innymi, ponieważ cudowny smak i chrupiąca skórka sera raczej nikogo nie pozostawi obojętnym.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 16 g
tłuszcze 62 % 26 g
węglowodany 0 % 0 g
264 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Na śniadanie dla jednej osoby wystarczy kilka jaj kurzych, ponieważ większe spożycie jaj kurzych jest natychmiast szkodliwe. Ilość innych składników może się różnić w zależności od preferencji smakowych. W przypadku jajecznicy lepiej jest użyć masła, okazuje się, że danie jest bardziej aromatyczne i smaczne, ale także wysokokaloryczne. Dlatego dla tych, którzy monitorują swoją dietę, możesz zastąpić ją roślinną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Twardy ser lepiej jest używać naturalnego produktu, jest nie tylko smaczniejszy i zdrowszy, ale w rzeczywistości stopi się i nie pozostanie na startej masie. Zetrzyj ser na średniej tarce. Jeśli nie chcesz pracować z tarką, możesz szybko pokroić ją nożem, ale musisz to zrobić bardzo drobno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść kawałek masła na patelni, rozpuść go. Kiedy się rozgrzeje. Wbijamy jaja kurze, starając się, aby żółtka się nie rozprzestrzeniły, jeśli chcesz uzyskać jajecznicę. I możesz, wręcz przeciwnie, rozciągnąć je widelcem, otrzymasz jajecznicę. Smak potrawy nie pogorszy się z tego powodu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kiedy białko się złapie. Posyp jaja kurze mielonym czarnym pieprzem i odrobiną soli, aby nie przesolić naczynia (nie zapominaj, że w naczyniu będziemy mieli więcej sera i jest wystarczająco słony). Gdy żółtka są lekko usmażone, posyp startym serem na wierzchu. Przykryj patelnię jajecznicą pokrywką i smaż na średnim ogniu przez około 3-5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czas smażenia zależy od pracy pieca, patelni i smaku, jeśli chcesz, aby żółtko było płynne, musisz wcześniej zdjąć patelnię z jajecznicą z ognia, aby jajka były dobrze usmażone, musisz trochę dłużej trzymać, możesz już na wyłączonym piecu. Układamy jajecznicę na talerzu lub podajemy na patelni, posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy