skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kotlety marchewkowe w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Dokładnie umyj marchewki szczotką pod bieżącą wodą. Bułka tarta może być gotowa lub możesz zrobić to sam. Aby to zrobić, wysusz chleb lub bochenek w piekarniku i posiekaj go w wygodny sposób na małe okruchy. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Obierz marchewki, zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 3:
Na patelni o odpowiedniej wielkości na małym ogniu rozpuść masło, włóż do niego przygotowane marchewki. Dusić marchewki na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, 5 minut.
Krok 4:
Wlej mleko na patelnię, trochę soli, wymieszaj. Dusić marchewki do miękkości. W takim przypadku przykryj patelnię pokrywką i nie zapomnij wymieszać, aby marchewki dusiły się równomiernie.
Krok 5:
Gdy marchewki będą miękkie, posyp semolinę na całej jej powierzchni. Dokładnie wymieszaj masę marchewkową, aby nie powstały grudki semoliny. Dodanie kaszy manny sprawi, że mielona marchewka będzie bardziej lepka, a gotowe kotlety będą bardziej satysfakcjonujące.
Krok 6:
Gotuj masę marchewkową na małym ogniu, mieszając, aż semolina puchnie i lekko zgęstnieje.
Krok 7:
Ostudź marchewki. Aby masa ostygła szybciej, możesz przenieść ją do innego pojemnika.
Krok 8:
W małej, głębokiej misce ubij jajko widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 9:
Dodaj ubite jajko do schłodzonej masy marchewkowej. Dokładnie wymieszaj łyżką.
Krok 10:
Uzyskuje się gęstą, lepką masę. Praktycznie nie przykleja się do rąk, łatwo będzie tworzyć kotlety.
Krok 11:
Uformuj paszteciki o pożądanej wielkości z masy marchewkowej. Na płaskim talerzu z małymi bokami ułóż bułkę tartą. Obtocz każdy kotlet w bułce tartej z obu stron. Panierka pozwoli uzyskać chrupiącą skórkę na kotletach.
Krok 12:
Nasmaruj blachę do pieczenia masłem lub olejem roślinnym. Połóż na nim uformowane kotlety.
Krok 13:
Piecz kotlety marchewkowe w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Czas gotowania zależy od specyfiki działania piekarnika.
Krok 14:
Podawaj kotlety marchewkowe na ciepło lub schłodzone jako samodzielne danie. Możesz z kwaśną śmietaną, mlekiem lub sosem śmietanowym. Smacznego!
kotlety marchewkowe można również przygotować w wersji deserowej, dodając na przykład starte jabłko i trochę cukru. I podawaj je ze słodkimi sosami.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g