kotlety marchewkowe w piekarniku

zdrowe, soczyste, apetyczne, na śniadanie i przekąskę! Kotlety marchewkowe w piekarniku to danie warzywne odpowiednie dla osób przestrzegających zdrowej diety lub na diecie. W końcu są gotowane w piekarniku, co jest znacznie bardziej przydatne niż smażenie na patelni. Takie kotlety przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale także dzieciom.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 62 % 13 g
103 kcal
IG: 36 / 43 / 21

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kotlety marchewkowe w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Dokładnie umyj marchewki szczotką pod bieżącą wodą. Bułka tarta może być gotowa lub możesz zrobić to sam. Aby to zrobić, wysusz chleb lub bochenek w piekarniku i posiekaj go w wygodny sposób na małe okruchy. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki, zetrzyj na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni o odpowiedniej wielkości na małym ogniu rozpuść masło, włóż do niego przygotowane marchewki. Dusić marchewki na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko na patelnię, trochę soli, wymieszaj. Dusić marchewki do miękkości. W takim przypadku przykryj patelnię pokrywką i nie zapomnij wymieszać, aby marchewki dusiły się równomiernie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy marchewki będą miękkie, posyp semolinę na całej jej powierzchni. Dokładnie wymieszaj masę marchewkową, aby nie powstały grudki semoliny. Dodanie kaszy manny sprawi, że mielona marchewka będzie bardziej lepka, a gotowe kotlety będą bardziej satysfakcjonujące.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj masę marchewkową na małym ogniu, mieszając, aż semolina puchnie i lekko zgęstnieje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostudź marchewki. Aby masa ostygła szybciej, możesz przenieść ją do innego pojemnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W małej, głębokiej misce ubij jajko widelcem, aż będzie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj ubite jajko do schłodzonej masy marchewkowej. Dokładnie wymieszaj łyżką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Uzyskuje się gęstą, lepką masę. Praktycznie nie przykleja się do rąk, łatwo będzie tworzyć kotlety.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Uformuj paszteciki o pożądanej wielkości z masy marchewkowej. Na płaskim talerzu z małymi bokami ułóż bułkę tartą. Obtocz każdy kotlet w bułce tartej z obu stron. Panierka pozwoli uzyskać chrupiącą skórkę na kotletach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasmaruj blachę do pieczenia masłem lub olejem roślinnym. Połóż na nim uformowane kotlety.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz kotlety marchewkowe w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Czas gotowania zależy od specyfiki działania piekarnika.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj kotlety marchewkowe na ciepło lub schłodzone jako samodzielne danie. Możesz z kwaśną śmietaną, mlekiem lub sosem śmietanowym. Smacznego!

kotlety marchewkowe można również przygotować w wersji deserowej, dodając na przykład starte jabłko i trochę cukru. I podawaj je ze słodkimi sosami.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy