skład / składniki
metoda gotowania
i przygotowuje się go w ten sposób: liście winogron (świeże lub solone) należy dokładnie umyć (najlepiej myć nie pod bieżącą wodą, ale w dużym zlewie lub misce więcej niż raz, zmieniając wodę, aby zachować liście). Solone liście zaleca się namoczyć przez chwilę w zimnej wodzie, aby umyć nadmiar soli. Blanszuj świeże liście winogron we wrzącej wodzie. Z każdego liścia winogron należy wyciąć sadzonki wraz z pogrubionymi żyłkami. Następnie przygotuj nadzienie: drobno posiekaj cebulę. Ryż należy umyć, wymieszać z cebulą, posypać solą, czarnym pieprzem, przyprawami i dokładnie wymieszać. Umieść niewielką ilość nadzienia na szerokiej części przygotowanego arkusza. Wszystko powinno obrócić ostrza liścia do środka i ułożyć okrągłe gołąbki. Do gotowania gołąbków potrzebne są dość głębokie naczynia o grubych ścianach (garnek, kocioł, patelnia). Cebulę należy posiekać. Marchewki należy pokroić w plasterki lub paski. Obierz pomidory i posiekaj (zimą najlepiej użyć koncentratu pomidorowego). Kocioł musi zostać podgrzany. Wlać olej. Podsmaż cebulę z marchewką, dodając koncentrat pomidorowy, przyprawy i sól. Podsmaż trochę i zalej 1/2 szklanki wrzącej wody. Ostrożnie (szwem w dół) włóż gołąbki do kotła. Naciśnij je odwróconym talerzem i zalej wrzącą wodą (1,5 centymetra powyżej gołąbków). Gotuj do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. Sos ze śmietaną: obierz czosnek i przepuść przez prasę. Wymieszaj śmietanę z czosnkiem i dokładnie wymieszaj. Ugotowane gołąbki winogronowe bez mięsa wyjmij na talerz, polewając sosem. To pyszne jedzenie zwane gołąbkami winogronowymi z mięsa jest gotowe do spożycia. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g