Gołąbki winogronowe dolma bez mięsa

świetne rozwiązanie dla wegetarian-gołąbki, ale bez mięsa! Przeczytałem ten przepis na bezmięsne gołąbki winogronowe w czasopiśmie kulinarnym i bardzo mi się podobał, spróbuj!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 77 % 30 g
182 kcal
IG: 17 / 83 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 21 h 45 min

i przygotowuje się go w ten sposób: liście winogron (świeże lub solone) należy dokładnie umyć (najlepiej myć nie pod bieżącą wodą, ale w dużym zlewie lub misce więcej niż raz, zmieniając wodę, aby zachować liście). Solone liście zaleca się namoczyć przez chwilę w zimnej wodzie, aby umyć nadmiar soli. Blanszuj świeże liście winogron we wrzącej wodzie. Z każdego liścia winogron należy wyciąć sadzonki wraz z pogrubionymi żyłkami. Następnie przygotuj nadzienie: drobno posiekaj cebulę. Ryż należy umyć, wymieszać z cebulą, posypać solą, czarnym pieprzem, przyprawami i dokładnie wymieszać. Umieść niewielką ilość nadzienia na szerokiej części przygotowanego arkusza. Wszystko powinno obrócić ostrza liścia do środka i ułożyć okrągłe gołąbki. Do gotowania gołąbków potrzebne są dość głębokie naczynia o grubych ścianach (garnek, kocioł, patelnia). Cebulę należy posiekać. Marchewki należy pokroić w plasterki lub paski. Obierz pomidory i posiekaj (zimą najlepiej użyć koncentratu pomidorowego). Kocioł musi zostać podgrzany. Wlać olej. Podsmaż cebulę z marchewką, dodając koncentrat pomidorowy, przyprawy i sól. Podsmaż trochę i zalej 1/2 szklanki wrzącej wody. Ostrożnie (szwem w dół) włóż gołąbki do kotła. Naciśnij je odwróconym talerzem i zalej wrzącą wodą (1,5 centymetra powyżej gołąbków). Gotuj do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. Sos ze śmietaną: obierz czosnek i przepuść przez prasę. Wymieszaj śmietanę z czosnkiem i dokładnie wymieszaj. Ugotowane gołąbki winogronowe bez mięsa wyjmij na talerz, polewając sosem. To pyszne jedzenie zwane gołąbkami winogronowymi z mięsa jest gotowe do spożycia. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy