achma z chleba pita

achma z chleba pita-szybki, smaczny i satysfakcjonujący! Smak takiego ciasta jest szczególnie wyraźny, jeśli podasz go ze śmietaną lub gęstym klasycznym jogurtem pod filiżanką aromatycznej zielonej herbaty.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 18 g
tłuszcze 45 % 17 g
węglowodany 8 % 3 g
193 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Użyj miękkich serów do ciasta: Adyghe, osetyjski, suluguni lub mozzarella. Chleb pita można kupić w sklepie lub stworzyć w domu z mąki i wody, soli na patelni, w piekarniku itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jaja kurze do głębokiego pojemnika, dodaj tam sól i ubij w bujną pianę. Jeśli miękki ser jest słony, na przykład feta (ser serowy), nie dodawaj soli do masy jajecznej!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir o dowolnej zawartości tłuszczu i dokładnie wymieszaj-wypełnienie achmy jest gotowe. W razie potrzeby zamiast kefiru można użyć gęstego jogurtu bez dodatków lub śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj miękki ser do głębokiego pojemnika na tarce o drobnych oczkach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz świeże zioła, takie jak pietruszka, wlej do pojemnika na startą masę serową i delikatnie wymieszaj ruchami od dołu. Pietruszkę można zastąpić koperkiem, kolendrą, selerem, szpinakiem itp.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj formę olejem roślinnym, wyłóż do niej jeden arkusz chleba pita i umieść na nim jedną trzecią przygotowanego nadzienia. Zwinąć brzegi chleba pita na górze, wlać jedną trzecią utworzonego wypełnienia, rozmazać pędzlem na powierzchni. Średnica formy w przepisie wynosi 20 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłóż kolejny arkusz chleba pita, połóż na nim jeszcze jedną trzecią nadzienia, przykryj krawędzie i wlej jedną trzecią wypełnienia, lekko naciskając wszystko dłonią lub silikonową szpatułką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zrób to samo z trzecim arkuszem chleba pita, ale tylko na połowie, aby można było przykryć ciasto drugą połową. Nasmaruj powierzchnię przedmiotu za pomocą wypełnienia. Rozgrzej piekarnik do 200 C, umieść w nim formę z obrabianym przedmiotem i piecz przez około 20-25 minut na rumianą powierzchnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotową achmę z piekarnika i pozwól wypiekom ostygnąć przez około 20 minut. Nie trzeba dłużej schładzać ciasta, ponieważ podczas krojenia powinien rozciągać się stopiony ser z ziołami. Nawiasem mówiąc, jeśli lubisz słodkie ciasta, możesz zrobić achmę z twarogu lub ricotty z dodatkiem granulowanego cukru.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij ciepłe ciasto z formy i pokrój na porcje, podając je do stołu. W razie potrzeby posyp świeżymi ziołami.

achma pita to bardzo smaczne i satysfakcjonujące ciasto, które będzie gotowe w 30-40 minut. Jednocześnie nie musisz nawet tworzyć chleba pita - można go kupić w dowolnym sklepie lub supermarkecie przez całą dobę. Achma jest podawana na ciepło, aby po ugryzieniu roztopiony ser ciągnął się za kawałkiem ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy