skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Użyj miękkich serów do ciasta: Adyghe, osetyjski, suluguni lub mozzarella. Chleb pita można kupić w sklepie lub stworzyć w domu z mąki i wody, soli na patelni, w piekarniku itp.
Krok 2:
Rozbij jaja kurze do głębokiego pojemnika, dodaj tam sól i ubij w bujną pianę. Jeśli miękki ser jest słony, na przykład feta (ser serowy), nie dodawaj soli do masy jajecznej!
Krok 3:
Wlej kefir o dowolnej zawartości tłuszczu i dokładnie wymieszaj-wypełnienie achmy jest gotowe. W razie potrzeby zamiast kefiru można użyć gęstego jogurtu bez dodatków lub śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 4:
Zetrzyj miękki ser do głębokiego pojemnika na tarce o drobnych oczkach.
Krok 5:
Opłucz świeże zioła, takie jak pietruszka, wlej do pojemnika na startą masę serową i delikatnie wymieszaj ruchami od dołu. Pietruszkę można zastąpić koperkiem, kolendrą, selerem, szpinakiem itp.
Krok 6:
Nasmaruj formę olejem roślinnym, wyłóż do niej jeden arkusz chleba pita i umieść na nim jedną trzecią przygotowanego nadzienia. Zwinąć brzegi chleba pita na górze, wlać jedną trzecią utworzonego wypełnienia, rozmazać pędzlem na powierzchni. Średnica formy w przepisie wynosi 20 cm.
Krok 7:
Wyłóż kolejny arkusz chleba pita, połóż na nim jeszcze jedną trzecią nadzienia, przykryj krawędzie i wlej jedną trzecią wypełnienia, lekko naciskając wszystko dłonią lub silikonową szpatułką.
Krok 8:
Zrób to samo z trzecim arkuszem chleba pita, ale tylko na połowie, aby można było przykryć ciasto drugą połową. Nasmaruj powierzchnię przedmiotu za pomocą wypełnienia. Rozgrzej piekarnik do 200 C, umieść w nim formę z obrabianym przedmiotem i piecz przez około 20-25 minut na rumianą powierzchnię.
Krok 9:
Wyjmij gotową achmę z piekarnika i pozwól wypiekom ostygnąć przez około 20 minut. Nie trzeba dłużej schładzać ciasta, ponieważ podczas krojenia powinien rozciągać się stopiony ser z ziołami. Nawiasem mówiąc, jeśli lubisz słodkie ciasta, możesz zrobić achmę z twarogu lub ricotty z dodatkiem granulowanego cukru.
Krok 10:
Wyjmij ciepłe ciasto z formy i pokrój na porcje, podając je do stołu. W razie potrzeby posyp świeżymi ziołami.
achma pita to bardzo smaczne i satysfakcjonujące ciasto, które będzie gotowe w 30-40 minut. Jednocześnie nie musisz nawet tworzyć chleba pita - można go kupić w dowolnym sklepie lub supermarkecie przez całą dobę. Achma jest podawana na ciepło, aby po ugryzieniu roztopiony ser ciągnął się za kawałkiem ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g