skład / składniki
metoda gotowania
1. Masło (można zastąpić margaryną lub pastą do smarowania) należy wcześniej wyjąć z lodówki - będzie potrzebować miękkiej konsystencji.
2. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza i ustaw tryb konwekcji lub ogrzewanie na górze i na dole.
3. Do miękkiego masła wprowadzić całą objętość cukru i dokładnie zmielić na gładką konsystencję.
4. Następnie wbij jedno jajko kurze do mieszanki cukru i masła i wymieszaj mikserem na małych obrotach.
5. Oddzielnie w misce lub innym pojemniku przesiać mąkę pszenną Premium, proszek do pieczenia (można zastąpić sodą oczyszczoną), sól i wanilinę, aby uzyskać apetyczny smak.
6. Wszystkie suche produkty lekko wprowadzić do cieczy, wymieszać i ubić mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.
7. Wlej mleko o temperaturze pokojowej do miski z ciastem i ponownie wymieszaj, najpierw łyżką, a następnie mikserem. Ciasto powinno uzyskać lepką i miękką konsystencję, jakby wylewało się grubą taśmą.
8. W naczyniu do pieczenia umieść specjalne papierowe foremki do babeczek lub babeczek (sprzedawane w sklepach i supermarketach). Następnie przenieś ciasto do worka do szprycowania i za jego pomocą włóż do foremek, wypełniając je w około 2/3 części. Jeśli nie ma torby cukierniczej, możesz użyć do tego zwykłej łyżki stołowej.
9. Umieść formę z babeczkami w już rozgrzanym piekarniku i piecz je przez około 15-20 minut, aż na wierzchu będzie apetyczny złoty kolor. Gotowość babeczek można sprawdzić, przekłuwając je w samym środku wykałaczką. Jeśli na wykałaczce pozostaną ślady Ciasta, Babeczki należy trzymać w piekarniku. Jeśli wykałaczka po przekłuciu pozostaje całkowicie czysta, babeczki są gotowe i można je zdobyć.
gotowe babeczki muszą być lekko schłodzone i można je podawać z ciepłym mlekiem lub gorącym kakao. Można je przechowywać w lodówce, zawinięte w folię spożywczą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g