skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza, aby podgrzać.
2. Twarożek (najlepiej nadaje się do tłuszczu 5 lub 9%) przenosi się do miski i dobrze ugniata widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wbijamy jajko do twarogu, dodajemy cukier, skórkę pomarańczową dla pikantnego smaku i dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Połóż czarną czekoladę na desce i pokrój nożem na małe kostki. Dodaj kostki czekolady do masy twarogowej i ponownie wymieszaj.
3. Wyjmujemy cienki chleb pita z opakowania i przecinamy go nożyczkami kuchennymi na identyczne paski o szerokości około 15 cm.
4. Kładziemy paski na dużej desce do krojenia lub bezpośrednio na stole. Podziel nadzienie twarogowe na części według liczby pokrojonych pasków chleba pita. Rozłóż nadzienie na krawędzi wzdłuż paska, rozprowadzając je na całej długości i przekręć chleb pita w długą rurkę. Robimy to ze wszystkimi częściami chleba pita, równomiernie rozprowadzając nadzienie wewnątrz pasków.
5. Posmaruj okrągłe naczynie do pieczenia małym kawałkiem masła. Na obwodzie formy układamy skręcone paski chleba pita spiralnie, tak aby jeden pasek podążał za drugim. Zaczynamy od zewnętrznej krawędzi formy i kontynuujemy, aż dojdziemy do samego środka.
6. Przygotowujemy nadzienie do ciasta. Aby to zrobić, w misce wymieszaj kefir, cukier i cukier waniliowy. Wbij tam jajko i dobrze wymieszaj. Wlać nadzienie na wierzch ciasta, pokrywając nim całą górę. Posyp cukrem na wierzchu.
7. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, aby piec przez pół godziny do pięknej złotej skórki.
podawaj ślimak pita najlepiej z mlekiem i gorącym kakao wieczorem lub poranną kawą na śniadanie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g