Ślimak pita z twarogiem

wypróbuj ten prosty przepis na pyszne ciasto! Pita Snail pie to prosty i łatwy przepis na popularne ciasto spiralne. Jego osobliwością jest to, że zamiast tradycyjnego ciasta wyciągowego w takich deserach stosuje się gotowy cienki chleb pita ze sklepu. To nie tylko znacznie obniża koszty jego przygotowania, ale także oszczędza czas pieczenia.
eleczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 13 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 41 % 15 g
195 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza, aby podgrzać.

2. Twarożek (najlepiej nadaje się do tłuszczu 5 lub 9%) przenosi się do miski i dobrze ugniata widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wbijamy jajko do twarogu, dodajemy cukier, skórkę pomarańczową dla pikantnego smaku i dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Połóż czarną czekoladę na desce i pokrój nożem na małe kostki. Dodaj kostki czekolady do masy twarogowej i ponownie wymieszaj.

3. Wyjmujemy cienki chleb pita z opakowania i przecinamy go nożyczkami kuchennymi na identyczne paski o szerokości około 15 cm.

4. Kładziemy paski na dużej desce do krojenia lub bezpośrednio na stole. Podziel nadzienie twarogowe na części według liczby pokrojonych pasków chleba pita. Rozłóż nadzienie na krawędzi wzdłuż paska, rozprowadzając je na całej długości i przekręć chleb pita w długą rurkę. Robimy to ze wszystkimi częściami chleba pita, równomiernie rozprowadzając nadzienie wewnątrz pasków.

5. Posmaruj okrągłe naczynie do pieczenia małym kawałkiem masła. Na obwodzie formy układamy skręcone paski chleba pita spiralnie, tak aby jeden pasek podążał za drugim. Zaczynamy od zewnętrznej krawędzi formy i kontynuujemy, aż dojdziemy do samego środka.

6. Przygotowujemy nadzienie do ciasta. Aby to zrobić, w misce wymieszaj kefir, cukier i cukier waniliowy. Wbij tam jajko i dobrze wymieszaj. Wlać nadzienie na wierzch ciasta, pokrywając nim całą górę. Posyp cukrem na wierzchu.

7. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, aby piec przez pół godziny do pięknej złotej skórki.

podawaj ślimak pita najlepiej z mlekiem i gorącym kakao wieczorem lub poranną kawą na śniadanie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy