lasagne z bakłażanem

Zaskocz rodzinę i przyjaciół nowym rodzajem lasagne! Lasagne z bakłażanem to świetna alternatywa dla klasycznej lasagne. Bakłażany doskonale komponują się z pikantnym sosem pomidorowym i delikatną masą serową. Do pieczenia, jeśli to możliwe, lepiej jest użyć odpornej na ciepło formy ceramicznej, przewodzi ona ciepło lepiej i bardziej równomiernie, naczynia w niej są doskonałe!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 38 % 10 g
136 kcal
IG: 27 / 73 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

1. Bakłażany myjemy pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi, kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm, jeśli są nieco grubsze - nic, najważniejsze jest to, że kawałki mają mniej więcej taką samą grubość.

2. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, umieść na niej bakłażany w jednej warstwie, wlej oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Bakłażany pieczemy przez 7 minut z boku, następnie wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika, obracamy każdy plasterek na drugą stronę, wracamy do piekarnika, kontynuujemy pieczenie przez ten sam czas. Wszystkie bakłażany na blasze raczej nie zmieszczą się, więc tę procedurę wykonujemy w dwóch lub trzech etapach, w zależności od wielkości samej blachy do pieczenia.

3. Wlej sos pomidorowy do rondla z grubym dnem. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, dodaj do sosu. A teraz solimy, wzbogacamy czarnym i czerwonym pieprzem do smaku, mieszamy. Wysyłamy patelnię do ognia, gotujemy sos przez około 10 minut, aż nieznacznie zmniejszy objętość.

4. W małej misce rozprowadzamy ser ricotta, tutaj rozbijamy jaja kurze, mieszamy. Umyj bazylię, osusz, drobno posiekaj 1/2 części, włóż do powstałej masy, ponownie wymieszaj.

5. Nasmaruj dno naczynia do pieczenia niewielką ilością sosu pomidorowego, a następnie rozłóż warstwę bakłażana, na nich - 2/3 masy serowej. Zetrzyj mozzarellę na drobnej tarce, posyp ją na wierzchu. Następnie ponownie układamy bakłażany, masę serową ricotta, posypujemy mozzarellą. Zgodnie z tą samą zasadą kładziemy trzecią warstwę i polewamy powierzchnię sosem pomidorowym i posypujemy pozostałą mozzarellą.

6. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, pieczemy przez 15-20 minut. Posiekaj pozostałą bazylię nożem, posyp ją lasagne. Podawaj na stole z sałatką ze świeżych warzyw.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Ricotta - 174   kcal/100g

Podobne przepisy