skład / składniki
metoda gotowania
1. Bakłażany myjemy pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi, kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm, jeśli są nieco grubsze - nic, najważniejsze jest to, że kawałki mają mniej więcej taką samą grubość.
2. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, umieść na niej bakłażany w jednej warstwie, wlej oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Bakłażany pieczemy przez 7 minut z boku, następnie wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika, obracamy każdy plasterek na drugą stronę, wracamy do piekarnika, kontynuujemy pieczenie przez ten sam czas. Wszystkie bakłażany na blasze raczej nie zmieszczą się, więc tę procedurę wykonujemy w dwóch lub trzech etapach, w zależności od wielkości samej blachy do pieczenia.
3. Wlej sos pomidorowy do rondla z grubym dnem. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, dodaj do sosu. A teraz solimy, wzbogacamy czarnym i czerwonym pieprzem do smaku, mieszamy. Wysyłamy patelnię do ognia, gotujemy sos przez około 10 minut, aż nieznacznie zmniejszy objętość.
4. W małej misce rozprowadzamy ser ricotta, tutaj rozbijamy jaja kurze, mieszamy. Umyj bazylię, osusz, drobno posiekaj 1/2 części, włóż do powstałej masy, ponownie wymieszaj.
5. Nasmaruj dno naczynia do pieczenia niewielką ilością sosu pomidorowego, a następnie rozłóż warstwę bakłażana, na nich - 2/3 masy serowej. Zetrzyj mozzarellę na drobnej tarce, posyp ją na wierzchu. Następnie ponownie układamy bakłażany, masę serową ricotta, posypujemy mozzarellą. Zgodnie z tą samą zasadą kładziemy trzecią warstwę i polewamy powierzchnię sosem pomidorowym i posypujemy pozostałą mozzarellą.
6. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, pieczemy przez 15-20 minut. Posiekaj pozostałą bazylię nożem, posyp ją lasagne. Podawaj na stole z sałatką ze świeżych warzyw.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g