skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do tej przekąski potrzebujemy prostego zestawu produktów i jeszcze prostszego przepisu.
Krok 2:
Użyłem czarnego i białego chleba i dostałem dwa rodzaje krakersów. Możesz zrobić to samo lub wziąć tylko jeden chleb. Bierzemy chleb i kroimy go w poprzek na plastry, następnie kroimy te plastry poziomo na podłużne kostki średniej grubości, a następnie pionowo na małe kostki.
Krok 3:
W rezultacie powinieneś otrzymać kostki o wymaganym rozmiarze. Jeśli weźmiesz świeży chleb, krakersy okażą się miękkie w środku, co jest również bardzo smaczne. A jeśli chleb leżał już przez kilka dni, otrzymasz prawdziwe tradycyjne krakersy.
Krok 4:
Wlej olej słonecznikowy do kubka (okaże się jeszcze smaczniejszy, jeśli weźmiesz oliwę z oliwek). Wyciśnij tam czosnek, wlej zielenie - im więcej, tym lepiej. Miłośnicy ostrego pieprzu mogą również dodać czarny mielony pieprz. Nie zapomnij o soli. Wszystko to mieszamy.
Krok 5:
Dodaj pokrojony chleb do powstałej masy i zanurz w oleju, aż zostanie namoczony. Chleb wylewamy na blachę do pieczenia i wysyłamy do piekarnika. Musisz trzymać przez 15-20 minut, aż będziesz bardziej twardy.
Krok 6:
Dajemy trochę czasu na ochłodzenie i to wszystko-danie jest gotowe!
jako dziecko pokochałam tę chrupiącą ucztę, do której przyzwyczaiła mnie moja droga babcia. Często robiłam z nią takie krakersy w jej wiosce. Sama upiekła chleb i nigdy nie wyrzuciła jego resztek - wszystko poszło na bułkę tartą. Od tego czasu minęło wiele lat, ale moje pragnienie krakersów pozostało. Teraz często robię je dla moich dzieci, które również mają do nich szczególną słabość. Bardzo lubią wrzucać krakersy do mleka i czekać, aż puchną i można je złapać łyżką i zjeść. Mój mąż i nasi przyjaciele, którzy czasami nas odwiedzają, bardzo lubimy pić takie krakersy z ciemnym lub jasnym piwem - to wspaniała i budżetowa przekąska,którą można dostosować do własnego gustu, tylko przyprawy i ich proporcje. Ogólnie rzecz biorąc, gotuj krakersy czosnkowe i jedz je, co chcesz!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal / 100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g