krakersy słonecznikowe z czosnkiem i ziołami

nie musisz biegać do sklepu po krakersy-przygotuj je w domu! Trudno wymyślić coś prostszego niż ten przepis kulinarny. Takie krakersy są idealne do piwa lub zupy. Są znacznie smaczniejsze i zdrowsze niż sklep, nie zawierają absolutnie żadnej chemii. Naturalne produkty bez szkody dla zdrowia.
KykolkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 39 % 26 g
węglowodany 52 % 35 g
409 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do tej przekąski potrzebujemy prostego zestawu produktów i jeszcze prostszego przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Użyłem czarnego i białego chleba i dostałem dwa rodzaje krakersów. Możesz zrobić to samo lub wziąć tylko jeden chleb. Bierzemy chleb i kroimy go w poprzek na plastry, następnie kroimy te plastry poziomo na podłużne kostki średniej grubości, a następnie pionowo na małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W rezultacie powinieneś otrzymać kostki o wymaganym rozmiarze. Jeśli weźmiesz świeży chleb, krakersy okażą się miękkie w środku, co jest również bardzo smaczne. A jeśli chleb leżał już przez kilka dni, otrzymasz prawdziwe tradycyjne krakersy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej słonecznikowy do kubka (okaże się jeszcze smaczniejszy, jeśli weźmiesz oliwę z oliwek). Wyciśnij tam czosnek, wlej zielenie - im więcej, tym lepiej. Miłośnicy ostrego pieprzu mogą również dodać czarny mielony pieprz. Nie zapomnij o soli. Wszystko to mieszamy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pokrojony chleb do powstałej masy i zanurz w oleju, aż zostanie namoczony. Chleb wylewamy na blachę do pieczenia i wysyłamy do piekarnika. Musisz trzymać przez 15-20 minut, aż będziesz bardziej twardy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dajemy trochę czasu na ochłodzenie i to wszystko-danie jest gotowe!

jako dziecko pokochałam tę chrupiącą ucztę, do której przyzwyczaiła mnie moja droga babcia. Często robiłam z nią takie krakersy w jej wiosce. Sama upiekła chleb i nigdy nie wyrzuciła jego resztek - wszystko poszło na bułkę tartą. Od tego czasu minęło wiele lat, ale moje pragnienie krakersów pozostało. Teraz często robię je dla moich dzieci, które również mają do nich szczególną słabość. Bardzo lubią wrzucać krakersy do mleka i czekać, aż puchną i można je złapać łyżką i zjeść. Mój mąż i nasi przyjaciele, którzy czasami nas odwiedzają, bardzo lubimy pić takie krakersy z ciemnym lub jasnym piwem - to wspaniała i budżetowa przekąska,którą można dostosować do własnego gustu, tylko przyprawy i ich proporcje. Ogólnie rzecz biorąc, gotuj krakersy czosnkowe i jedz je, co chcesz!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal / 100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy