skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z galaretką z jajkami i zieloną cebulą w powolnej kuchence? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem, a następnie ciasto będzie przewiewne. Wcześniej wyjmij kefir i jajka do wyrabiania ciasta z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
Krok 2:
Zagnieść ciasto. W odpowiednim pojemniku wbij dwa jajka. Dodaj sól. Dla koloru polecam dodać szczyptę kurkumy. Jeśli używasz domowych jajek z jasnym żółtkiem, kurkuma nie musi być dodawana. Ubij jajka widelcem lub trzepaczką.
Krok 3:
Wlej kefir do mieszanki jajecznej. Dodaj sodę i trochę mąki. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Kawałek po kawałku dodaj przesianą mąkę, dokładnie mieszając trzepaczką. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 5:
Ciasto powinno być płynne, ale nie do końca płynne, mniej więcej jak gęsta śmietana.
Krok 6:
Jak zrobić nadzienie do ciasta z galaretką? Drobno posiekaj umytą i wysuszoną zieloną cebulę.
Krok 7:
Jajka kurze ugotuj na twardo. Ochłodzić, zalewając je zimną wodą. Schłodzone jajka, obierz, a także pokrój w małe kostki nożem lub specjalnym urządzeniem.
Krok 8:
Zmiel umyty i wysuszony koperek. Połącz wszystkie posiekane warzywa i jajka w misce. Sól, pieprz do smaku i wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.
Krok 9:
Możesz zacząć piec ciasto w powolnej kuchence. Posmaruj miskę wolnowaru bezzapachowym rafinowanym olejem roślinnym (ja użyłam oliwy z oliwek).
Krok 10:
Wlej połowę ciasta do miski wolnowaru. Ułóż ciasto na wierzchu i równomiernie rozprowadź nadzienie.
Krok 11:
Wlać pozostałą połowę ciasta na nadzienie. Wygładź silikonową szpatułką lub łyżką zanurzoną w zimnej wodzie. Piec ciasto w powolnej kuchence, włączając tryb "Pieczenie" przez 40 minut. Po wyłączeniu ostrożnie, aby się nie poparzyć, wyjmij ciasto, odwróć je na drugą stronę i piecz przez kolejne 5 minut, aby po drugiej stronie powstała również rumiana skórka. Skoncentruj się na swojej technice.
Krok 12:
Gotowe ciasto jest szczególnie apetyczne i pyszne na gorąco. Podałam go z marynowanymi grzybami, ziołami i świeżymi warzywami. Smacznego!
weź pod uwagę, że jeśli powłoka twojej miski została wcześniej zniszczona (na przykład przez przegrzanie) lub jest złej jakości, ciasto może się przykleić. Możesz tego uniknąć, pokrywając miskę pergaminem (musisz wyciąć okrąg o średnicy większej niż miska, z wcięciem około 7 cm). Pergamin nie pozwoli ciastu przykleić się do powłoki, ale takie ciasto raczej nie zostanie odwrócone. Dlatego jeśli wybierzesz pergamin, radzę po prostu upiec ciasto o 5 minut dłużej (lub do miękkości) bez obracania. Złoty kolor na wierzchu nie zadziała, ale ciasto też się nie przyklei.
jeśli nie masz multicookera, możesz upiec takie ciasto w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut, aż pojawi się złoty kolor.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal / 100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g