skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej wymaganą ilość kefiru i oleju roślinnego do miski wypiekacza do chleba. Kefir powinien mieć temperaturę pokojową. Dlatego zadbaj o to z wyprzedzeniem, wyjmując go z lodówki.
Krok 2:
Dodaj sól, cukier i sodę do kefiru.
Krok 3:
Przesiej mąkę przez sito i dodaj do miski wypiekacza do chleba.
Krok 4:
Na koniec dodaj trochę sezamu.
Krok 5:
Włóż miskę z półfabrykatem do wypiekacza do chleba i włącz tryb szybkiego pieczenia. U mnie trwa 1 godzinę i 30 minut. Jeśli tego nie masz, włącz tryb "ciasto" na 10 minut, a następnie "pieczenie" na 40 minut. Sprawdź gotowość chleba wykałaczką. Jeśli to konieczne , dodaj więcej czasu pieczenia przez 10-15 minut. Po upływie czasu wyjmij gotowy chleb z miski, zawiń w ręcznik i ostudź. Smacznego!
Wypiekacz do chleba to szalenie wygodna rzecz w domu. Z jego pomocą zawsze możesz nakarmić rodzinę świeżym chlebem. I możesz w nim gotować nie tylko zwykły chleb, ale także bez drożdży. Maszyna do chleba doskonale radzi sobie z ciastem, ugniatając je idealnie. Nie każdy będzie mógł ręcznie ugniatać ciasto chlebowe, ponieważ proces ten wymaga czasu i znacznej siły fizycznej.
z ciekawości postanowiłem zrobić chleb drożdżowy bez kefiru, jako różnorodność diety. Oczywiście, w porównaniu ze zwykłym chlebem drożdżowym, jest gęstszy, ale o wiele zdrowszy.
bez chleba drożdżowego nie należy ugniatać przez bardzo długi czas, ponieważ po wejściu sody z kefirem do reakcji uwalnia się dwutlenek węgla. To właśnie z powodu tej reakcji następuje fermentacja w cieście. A jeśli ugniatasz ciasto przez długi czas, cały gaz wyjdzie, a ciasto będzie słabo rosło. Dlatego tryb pieczenia należy wybrać minimalny.
podczas układania składników nie wysypuj całej mąki na raz. Pozostaw około 50 gramów osobno. Jeśli kefir był początkowo gęsty, mąka może być potrzebna mniej niż wskazana. Podczas wyrabiania ciasta obserwuj go. Lepiej potem trochę wlać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal / 100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g