chleb bez drożdży na kefirze w wypiekaczu do chleba

zdrowy i szybki w przygotowaniu przepis na chleb! Ten przepis na chleb będzie interesujący dla tych, którzy z jakiegoś powodu nie jedzą wypieków drożdżowych. Gotowanie chleba w maszynie do chleba to przyjemność. Wszystkie niezbędne procesy zrobi sama. Tylko wszystko ugotuj.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 15 % 7 g
węglowodany 69 % 33 g
223 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej wymaganą ilość kefiru i oleju roślinnego do miski wypiekacza do chleba. Kefir powinien mieć temperaturę pokojową. Dlatego zadbaj o to z wyprzedzeniem, wyjmując go z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sól, cukier i sodę do kefiru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę przez sito i dodaj do miski wypiekacza do chleba.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na koniec dodaj trochę sezamu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż miskę z półfabrykatem do wypiekacza do chleba i włącz tryb szybkiego pieczenia. U mnie trwa 1 godzinę i 30 minut. Jeśli tego nie masz, włącz tryb "ciasto" na 10 minut, a następnie "pieczenie" na 40 minut. Sprawdź gotowość chleba wykałaczką. Jeśli to konieczne , dodaj więcej czasu pieczenia przez 10-15 minut. Po upływie czasu wyjmij gotowy chleb z miski, zawiń w ręcznik i ostudź. Smacznego!

Wypiekacz do chleba to szalenie wygodna rzecz w domu. Z jego pomocą zawsze możesz nakarmić rodzinę świeżym chlebem. I możesz w nim gotować nie tylko zwykły chleb, ale także bez drożdży. Maszyna do chleba doskonale radzi sobie z ciastem, ugniatając je idealnie. Nie każdy będzie mógł ręcznie ugniatać ciasto chlebowe, ponieważ proces ten wymaga czasu i znacznej siły fizycznej.
z ciekawości postanowiłem zrobić chleb drożdżowy bez kefiru, jako różnorodność diety. Oczywiście, w porównaniu ze zwykłym chlebem drożdżowym, jest gęstszy, ale o wiele zdrowszy.
bez chleba drożdżowego nie należy ugniatać przez bardzo długi czas, ponieważ po wejściu sody z kefirem do reakcji uwalnia się dwutlenek węgla. To właśnie z powodu tej reakcji następuje fermentacja w cieście. A jeśli ugniatasz ciasto przez długi czas, cały gaz wyjdzie, a ciasto będzie słabo rosło. Dlatego tryb pieczenia należy wybrać minimalny.
podczas układania składników nie wysypuj całej mąki na raz. Pozostaw około 50 gramów osobno. Jeśli kefir był początkowo gęsty, mąka może być potrzebna mniej niż wskazana. Podczas wyrabiania ciasta obserwuj go. Lepiej potem trochę wlać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal / 100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy